straszyli, że trzeba będzie dostosować programy, a to duże koszty, ale teraz Ministerstwo robi darmowy program. zobaczymy co to będzie. na razie nie ogarniam tego. według mnie my i tak wykażemy usługi opiekuńcze jako zwolnione, więc i ze strony zakupów nic nie odliczymy. tak myślę.
Będzie tak jak mówisz Gumi. Już ten temat przerobiłam ze skarbnikiem. Mam tylko odpłatność za specjalistyczne usługi opiekuńcze, które są zwolnione, wiec nie będzie co odliczyć z zakupów. Rejestr VAT miałam jako dodatkowy moduł przy programie księgowym i juz sobie posprawdzałam jak działa i wszystko jest ok.
Mam tylko teraz zgryz co będzie z kasą fiskalną. Do tej pory nie miałam problemu a teraz jeżeli zniknie w 2017 r. limit 20 000,00 i zlikwidują zwolnienie (za usługi płatne przelewem, nie trzeba kasy) a obejmuje nas centralizacja to chyba trzeba będzie wprowadzać to na kase UG badź miec swoja. Nie wiem. Trzeba poczekać do listopada na nowe rozporządzenie o zwolnieniach od kasy
ja mam wszystkie usługi płatne na konto bankowe, więc nie mam z tym problemu. a jak będziesz wprowadzać w rejestr vat? wszystkie zakupy netto plus vat? jak i tak tego nie odliczymy?
gumi pisze:ja mam wszystkie usługi płatne na konto bankowe, więc nie mam z tym problemu. a jak będziesz wprowadzać w rejestr vat? wszystkie zakupy netto plus vat? jak i tak tego nie odliczymy?
będziesz miała problem - jeśli nie będzie nowego RMF w sprawie zwolnień z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej. obecne obowiązuje do konca 2016r. i to ono daje prawo do zwolnienia usług płatnych na konto.