zwrot niewykorzystanej dotacji na koniec miesiąca - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 wrz 2016, 11:42

W piśmie z WPS czytam, że należy odsyłać niewykorzystaną część dotacji alby nie generować odsetek na kontach gmin. Do ops wpływa wszystko na jedno konto, nikłe odsetki odsyłamy do gminy na koniec miesiąca ale nie obliczam ile groszy z której dotacji...
jak jest u was praktyka, zapowiadają kontrole i chciałabym to uregulować. Macie osobne konta na 500+??
Anna_K

Napisano: 26 wrz 2016, 12:06

Bez żartów- OPS jako jednostka budżetowa ma 1 konto, nie było mowy o zakładaniu wyodrębnionego rachunku na 500+ tak jak i nie na rodzinne.
renia 50

Napisano: 26 wrz 2016, 12:12

Nie napisali na jakie konto odsyłać. Nie napisali czy grosze tez oddawać. To jest chore.Ja nie odesłałam na 31.08 ok. 600 zł to mi potrącili z IX. Dzwoniłam do wawy, powiedzieli ze będą potrącać środki. Nie będę liczyć ile mam do zwrotu na ostatni dzień i zwracać, bo nawet nie wiem ile bank mi policzy prowozji od wypłat. Zamknę miesiąc to dopiero widzę ile mam oddać. Niedługo może trzeba będzie rozlicząc miesiąc w połowie miesiąca.
olaola

Napisano: 26 wrz 2016, 12:27

no właśnie, myślę że to przerost formy nad treścią, minister chyba wpadła w międzyczasie na pomysł żeby te odsetki od nie wykorzystanej dotacji zasilały dodatkowo świadczenie?
nie wiem czy każdy się tak wyrabia z wydatkowaniem tych 2% równiutko..

a zdarzyło się wam odsyłać dotację?

dzięki za odpowiedź
Anna_K

Napisano: 26 wrz 2016, 12:41

ja nic nie dostałam - podkarpackie.
a konto mam nieoprocentowane. nudzi im się tam na górze
JASMINA

Napisano: 26 wrz 2016, 13:11

opolskie - na koniec kwartału nie może zostać na koncie więcej niż 5% zamawianych na dany miesiąc środków
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2016, 9:51

Dalej zamawiam kwoty z sufitu ponieważ z ROPSu spłynęły mi pojedyncze wnioski a mam ich tam jeszcze mnóstwo. W dalszym ciągu trzymam dodatkową kasę na te wnioski. Urząd zabronił kredytowania świadczeń, nie ma pieniędzy od wojewody to nie ma wypłaty. Ale powiedź tak petentowi, którego wniosek w dodatku leżał w ROPSie pół roku albo i więcej.
urobiona

Napisano: 27 wrz 2016, 11:46

Ja żadnego pisma z takimi informacjami nie otrzymałam - łódzkie.
kikaaa

Napisano: 28 wrz 2016, 7:49

a jaka podstawa prawna tych 5% ? ufp?
Anna_K

Napisano: 28 wrz 2016, 13:19

chyba nie ma nigdzie tego zapisu, chybAa chodzi tylko o to, żeby nie przetrzymywać środków za dużo na koncie.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x