wyrejestrowanie z krus rolnika/wyrównanie zus - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 wrz 2016, 15:09

Proszę poradźcie. Mamy osobę rolniczkę, która pobierała świadczenie pielęgnacyjne, była ubezpieczona w krus obowiązkowo, nie opłacaliśmy jej zus-u. Osoba ta została wyłączona z ubezpieczenia w KRUS z datą wsteczną od któregoś m-ca 2015.
Jak należy teraz zapłacić zus, zrobić korekty za te wszystkie m-ce? Z czego opłacić odsetki bo przecież będą ?? Będę wdzięczna za wszelkie rady.
aldona

Napisano: 27 wrz 2016, 9:39

Mieliśmy podobna sytuację w ośrodku. Zrobiłam zgłoszenie do ZUS na ubezp. społ. od dnia następnego po dniu wyrejestrowania w KRUS, a na ubezp. społeczne i zdrowotne od miesiąca wydania decyzji przyznającej śp i ubezpieczenie. Po zrobieniu korekt w płatniku dopłaciłam różnicę do ZUS. Zakład po otrzymaniu deklaracji i wpłat naliczył odsetki za nieterminowe wpłaty i potrącił je z tych wpłat. Następnie wskazał w piśmie ile jeszcze należy wpłacić na poszczególne fundusze. Z pisma ZUS nie wynikało, że te braki to odsetki za nieterminowe wpłaty. Wydatki zostały zaksięgowane w odpowiednie paragrafy na ubezp. społ i zdrow. z dotacji.
Aśka

Napisano: 27 wrz 2016, 10:58

mieliśmy podobnie z 15 podopiecznymi korekty robiłam od 05.2013r. zgłaszałam robiłam korekty naliczałam odsetki, wysyłałam pismo do zusu ile tych odsetek w rozbiciu na posczególne deklaracje ( bo pani nie umiałam sobie wyliczyć), zapłaciłam odsetki od ubz. społ. z dotacji 85212-2010 z paragrafem wydatkowym 4580, a odsetki od skł. zdrowotnej zapłaciłam ze śr. własnych (założyłam paln) 85213-4580. znalazłam interpretację z ministerstwa pracy i polityki, że można zapłacić ods. od społecznej składki ale od zdrowotnej to trzeba wystąpić z zapytaniem do NFZ, (nie występowaliśmy)
księgowa1

Napisano: 27 wrz 2016, 11:03

Księgowa1 a przelewy do poszczególnych deklaracji powiększałaś o odsetki?
nowa 76

Napisano: 27 wrz 2016, 11:47

Dzięki za wszystkie rady .. Księgowa1 mogłabyś dać jakieś namiary na interpretację ministerstwa odnośnie tych odsetek ? Jeszcze jedna sprawa wyrównywałaś zus bez decyzji krus o wyłączeniu z ubezpieczenia osoby czy czekałaś na decyzję z krus?
aldona

Napisano: 27 wrz 2016, 14:56

miałam dec. z krusu

przelewy powiększałam o odsetki a w piśmie w tabeli rozbiłam ile jest odsetek a ile składki
księgowa1

Napisano: 27 wrz 2016, 15:15

A gdzie znalazłaś tą interpretację ministerstwa dotyczącą opłacania odsetek od składek społecznych z dotacji ? Próbowałam coś wyszukać póki co bezskutecznie
aldona

Napisano: 28 wrz 2016, 7:32

sami wystąpiliśmy o opinię ministerstwa i nam odpowiedzieli.
księgowa1

Napisano: 11 paź 2016, 7:43

Księgowa1 mogłabyś powiedzieć w jakim roku robiliście korekty?
aldona

Napisano: 11 paź 2016, 9:30

wszystko robiłam w kwietniu 2016
księgowa1

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x