% W UPOMIENIU
Re: % W UPOMIENIU
Czy jak wysyłacie w jednej kopercie 3 upomnienia to dajecie 3 x koszty up czy tylko raz???
inni też wpisują 13 i 8? bo jakoś do końca nie mam przekonania i nadal się zastanawiam porażka
ja jednak zmieniam treśc tabelki "na stawka i rodzaj dalszych odsetek" i wpisuje tylko 8%
dzięki za podpowiedź inni chyba mają już porobione, ja też chyba zmienię i będę wpisywać to 8%.
informatyk mi powiedzial,ze sygnity nad tym pracuje i pod koniec stycznia maja byc poprawki- ale czy na 8% czy 13% i 8% nie wiadomo
no i sygnity zmienilo tak, ze wpisane sa 13 i 8% co jest dla mnie bzdura skoro rozporzadzenie mowi o dalszych odsetkach?!?! masakra jakas z tymi tworcami programu!
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Podawanie w upomnieniu konkretnej stawki odsetek w przypadku gdy stawka odsetek może w każdym momencie ulec zmianie jest nieporozumieniem.nowapa pisze:BDMB -§ 4. 1. Wierzyciel przesyła zobowiązanemu upomnienie zawierające w szczególności:Nie podawajcie stawki procentowej.
4) wskazanie:
b) rodzaju i wysokości odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień wystawienia
upomnienia oraz stawki tych odsetek, według której należy obliczyć dalsze odsetki
wg. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności
zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych
Np. wystawiono upomnienie 2014.12.20 w którym zażądano od dłużnika dalszych odsetek wg stawki 13%. Stawka odsetek uległa zmniejszeniu od 2014.12.23. Tak więc zażądano za wysokich odsetek.
----------------------------
Rozporządzenie wymaga by upomnienie zawierało wskazanie stawki procentowej ale w przypadku gdy stawka odsetek tak jak w przypadku odsetek ustawowych może ulegać zmianom wskazaniem może być również informacja, że dalsze odsetki mają zostać obliczone odpowiednio według stawek odsetek ustawowych.
a nie można napisać na przykład:
odsetki ustawowe (13%-do 22-12-2014r., 8%-od 23-12-2014r.) lub coś w tym stylu?
odsetki ustawowe (13%-do 22-12-2014r., 8%-od 23-12-2014r.) lub coś w tym stylu?
Oprócz % W UPOMIENIU - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
czy wierzycielka jest stroną w postępowaniu wobec dłużnika
podwyzszenie alimentów
tytuły wykonawcze
TW-1
TW nowe
nowe drugi na wywiady
wszczęcie a umorzenie postepowania
potrącenia nienależnie pobranych świadczeń z FA
Pilne - podpowiedzcie
FA i wyjazd za granicę.
sąd
decyzja