witam mam pytanie. aktualnie mieszkam z bratem, prowadzimy osobne gospodarstwo domowe, ja dostaje z PCPRu 495 zł na kontynuowanie nauki szkolnej. chcialabym zapytac co sie stanie gdy wezme slub ale nie bede mieszkac z mężem pod jednym dachem? czy pomoc za nauke mi oddala czy bede ja otrzymywac normlanie? chlopak zarabia ok 1600 zł. pilne
nic nie stracisz kryterium nie jest przekroczone jeśli przyszły mąż zarabia 1600 zł kryterium dla osoby w rodzinie wynosi 456 zł to trzeba pomnozyć przez 200 procent i wyjdzie ci ile na osobe dochód nie może przekroczyć czyli 912 zł na osobe twój dochód nie może przekroczyć a twoja pomoc na kontynuowanie nauki nie wlicza się do dochodu.
koordynator, nie masz racji! magda, ale do asi jako \"starej wychowanki\" obowiązuje stare kryterium - 351 zł na osobę w rodzinie. czyli kryterium przekroczone - trzeba będzie uchylic decyzję. ale potem asia musi złożyc nowe podanie i zgodnie z art. 240 ustawy o pieczy nalezy jej przyznać, bo zgodnie z tą ustawą kryterium dochodowe jest nieważne
dla wychowanków na starych zasadach obowiązuje stare kryterium - przepisy dotychczasow to te do 31.12.2011 dot. to również kryterium) (chyba, że usamodzielniana opuśćiła MOW lub MOS to wtedy kryterium nowe), czyli moi zdaniem rację ma Dora
Wojciech, a przeczytaj uważnie art. 240 ust. 1 ustawy o pieczy po zmianie i interpretację tegoż artykułu na stronie misnisterstwa - przepisy dotychczasowe, czyli i kryteria!! https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... omunikaty/