ja tez drukuje, podpisuje i wpinam do teczkikronos79 pisze:Ważne żeby Wasze działanie było zgodne z obowiązującą u Was instrukcją kancelaryjną. Jeśli instrukcja pozwala na nieprowadzenie dokumentacji papierowej, to spoko, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego bez systemu Elektronicznego Zarządzania Dokumentami. U nas wnioski elektroniczne są drukowane, rejestrowane zgodnie z RWA, dekretacja jest zautomatyzowana, informacje podpisywane i wpinane do akt sprawy.
Nie miałem podobnego przypadku, ale pewnie właśnie tak bym zrobił.ludek pisze:Obawiam się, że Ośrodki które nie mają programów do zarządzania kancelarią robią to na wariackich papierach. A w kwestii drukowania i wpinania do akt - co zrobić gdy dowodem w sprawie jest nagranie wideo. Na płytę i do akt?
Czy zatem analogicznie do akt nie powinien trafić nośnik z dokumentem elektronicznym (wnioskiem) a nie wydruk, który dokumentem nie jest?kronos79 pisze:Nie miałem podobnego przypadku, ale pewnie właśnie tak bym zrobił.ludek pisze:Obawiam się, że Ośrodki które nie mają programów do zarządzania kancelarią robią to na wariackich papierach. A w kwestii drukowania i wpinania do akt - co zrobić gdy dowodem w sprawie jest nagranie wideo. Na płytę i do akt?
Nie będę Was przekonywał, ale podkreślam, iż w mojej ocenie, jeśli brak EZD, ciężko sprostać wymaganiom standardowejinstrukcji kancelaryjnej i kpa.ludek pisze:Czy zatem analogicznie do akt nie powinien trafić nośnik z dokumentem elektronicznym (wnioskiem) a nie wydruk, który dokumentem nie jest?kronos79 pisze:Nie miałem podobnego przypadku, ale pewnie właśnie tak bym zrobił.ludek pisze:Obawiam się, że Ośrodki które nie mają programów do zarządzania kancelarią robią to na wariackich papierach. A w kwestii drukowania i wpinania do akt - co zrobić gdy dowodem w sprawie jest nagranie wideo. Na płytę i do akt?
U nas metryka jest generowana automatycznie przez program, w teorii można ją w każdej chwili wydrukować.kronos79 pisze: 2. "§ 2. W treści metryki sprawy (...) określa się wszystkie podejmowane przez te osoby czynności wraz z odpowiednim odesłaniem do dokumentów zachowanych w formie pisemnej lub elektronicznej określających te czynności."
Pytanie w jaki sposób i do czego odsyła Wasza metryka, jeśli nie ma EZD?