weksel in blanco - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 wrz 2016, 19:59

witam,
słuchajcie jak to jest z tym wekslem in blanko co ja mam zrobić to mój pierwszy weksel czy jest jakiś wzór tego weksla oraz delkaracji wekslowej i jeżeli mam kwotę dofinansowania 18500 to jaką kwotę na wekslu muszę mieć cały udział własny tej osoby?
Alicja_MOPS

Napisano: 27 wrz 2016, 8:04

Ja nie wpisuję tam żadnych kwot.
Nie mogę dołączać załączników, więc wklejam Ci treść:

WEKSEL

Wystawiony w …………………………………… dnia ………………………
na kwotę ............................................................................
zapłacę „bez protestu” za ten własny weksel
na zlecenie ………………………………………......................
sumę (słownie) …………………………………………..……...……..…….…..

imię nazwisko
PESEL: ........
adres

Płatny ……………………………………………………….

…………………………………..
/podpis wystawcy/

............., dnia …………...
imię nazwisko
adres

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Trzebnicy

DEKLARACJA

dotyczy: umowy nr ........ z dnia .............. r.

W załączeniu składam do dyspozycji Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w ....... weksel in blanco z mojego wystawienia, zawierający klauzulę „bez protestu”, który Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w ....... ma prawo wypełnić w każdym czasie na sumę odpowiadającą moim wymagalnym zobowiązaniom wobec Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w .......... z tytułu wyżej wymienionej umowy łącznie z odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych, prowizją i innymi kosztami oraz weksel ten opatrzyć datą i miejscem wystawienia oraz terminem płatności, a także uzupełnić o inne klauzule według swego uznania zawiadamiając mnie o powyższym w formie pisemnej listem poleconym pod wyżej wskazanym adresem lub adresem ostatnio wskazanym Powiatowemu Centrum Pomocy Rodzinie w ........., w przypadku jego zmiany.
Zawiadomienie o wypełnieniu weksla powinno być dokonane przynajmniej na siedem dni przed datą płatności.

….......................................... / podpis wystawcy/
PCPR-T

Napisano: 27 wrz 2016, 9:09

ale nie trzeba wpisać jakiejś kwoty ?
a nie podrzucił by mi ktoś na maila wzoru [email protected]
Ala_

Napisano: 27 wrz 2016, 9:15

Jak sama nazwa wskazuje, jest to weksel in blanco
Czyli nic nie wpisujemy, jeśli dojdzie do zwrotu to kwota będzie wynikała z dofinansowania+odsetki
Mixi
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 wrz 2016, 13:16
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2016, 9:16

In blanco - polega właśnie na tym, że nie ma nic wpisanego oprócz podpisu wystawcy. Przecież nie wiesz, jaką kwotę musiałabyś wpisać, gdyby zaszła potrzeba wykorzystania weksla. W DEKLARACJI natomiast jest wymienione, co wlicza się do weksla.

To, co skopiowałam, to jest to, co wykorzystujemy. PFRON widział podczas kontroli nasze weksle i nie zakwestionowali.
PCPR-T

Napisano: 27 wrz 2016, 9:19

PCPR-T pisze:In blanco - polega właśnie na tym, że nie ma nic wpisanego oprócz podpisu wystawcy. Przecież nie wiesz, jaką kwotę musiałabyś wpisać, gdyby zaszła potrzeba wykorzystania weksla. W DEKLARACJI natomiast jest wymienione, co wlicza się do weksla.

To, co skopiowałam, to jest to, co wykorzystujemy. PFRON widział podczas kontroli nasze weksle i nie zakwestionowali.
Ja robię w takiej samej formie tyle tylko że już nie ma wymogu deklaracji wekslowej jak było to wymagane w 2012 i 2013r więc przygotowuję tylko sam weksel
ewaaa

Napisano: 27 wrz 2016, 9:24

bardzo wam dziekuje dobre, pomocne dusze :)
Ala_M

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x