Weryfikacja danych zbioru centralnego SR - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 10 kwie 2018, 12:34

Jakby co to była sugestia, na 100% pewny nie jestem.
lucyZR pisze:Mam taki sam problem, tylko nie wiem jak znaleźć wniosek którego ten błąd dotyczy po kodzie podanym w opisie walidacji? ktoś wie?
Po kodzie nie dasz rady, to jest kod wewnętrzny nie kod klienta.
Lady90 pisze:Sprawdzam we wnioskach na nowy okres zasiłkowy utrata/uzysk zasiłku dla bezrobotnych i wszystko jest poprawnie wprowadzone, gdyż aktualizacje są wykonywane na bieżąco. Tak więc raczej błąd będzie ze strony CAS, gdyż może tam nie przeprowadzono zmian odnośnie nazewnictwa? Nie mam pojęcia.
Jeżeli sprawdziłaś wszystkie wnioski, aktualizacje i nie ma tam złej definicji uzysku/utraty, to trudno mi powiedzieć. Czasami np. program sam widział przestarzały kod i przy aktualizacji zerował wybór (pusty). Wtedy oczywiście też trzeba go wprowadzić.

Miałem podobnie z kodem niepełnosprawności i jedyne to zrobiłem w tym temacie, to kliknąłem wyślij zbiór. Dla 1 sztuki nie ma się co męczyć, zwłaszcza że to tylko walidacja czysto techniczna.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 10 kwie 2018, 12:48

... w końcu to miękka walidacja ....może wysyłać
iwonaj@
Referent
Od: 31 mar 2017, 7:56
Zajmuję się: Ś.R. i Ś.W.

Napisano: 10 kwie 2018, 12:56

Dostałam odpowiedź z Sygnity:
__Proszę wyszukać wnioski z dochodami:
"uzyskanie prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych", których data od jest po 10.2017 i zmienił je przez pakiet narzędziowy na "uzyskanie zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych"
Można to zrobić np. za pomocą raportu: "Raporty różne - dochody na wnioskach"__
Próbuję to zrobić :)
gogga
Praktykant
Od: 11 sie 2015, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2018, 14:54

przeszukiwać każdy wniosek z paru tysiecy???? <wow>
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2018, 14:58

Ja wysyłam z miękkimi walidacjami bo poprawić będzie ciężko. :D
adaw
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 12:33
Zajmuję się: SR,FA, SW

Napisano: 11 kwie 2018, 9:02

A co robicie jak nie zgadza wam się tabela G.1. i H?

w pierwszym miesiącu z G. wychodzi 1323 os a w tab. H 1324?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2018, 9:08

Zwykle wpisuję cokolwiek, by pasowało.

To są czysto programowe błędy, np. w przypadku, gdy masz w rodzinie niepełnoletnie dziecko, które bierze rodzinne na własne dziecko; gdy klientem jest raz żona, raz mąż albo pobierają równocześnie. Wtedy program je w domyśle łączy lub dubluje, czasami niestety nie trafia w zamysł i masz np. dwa świadczenia, a jedną rodzinę (a powinno być jedno świadczenie podwójne i jedna rodzina).

Zignorować lub ręcznie coś od siebie dodać, nikt się tego nie doliczy...

No chyba że masz podgląd tych nazwisk, wtedy wrzucasz w excel w 2 kolumny (A, B) i szukasz różnic (=A=B; jeżeli FAŁSZ - a raz to wystąpi - to masz zgubę).
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 11 kwie 2018, 9:27

z miękkimi walidacjami wysyłam zc i nic nie poprawiam :D
karrina
Referent
Od: 13 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 12 kwie 2018, 9:19

czy ktoś poradził sobie z tym problemem? bo u mnie pojawiła się taka sama walidacja miękka: kod 502. jak to znaleźć, który to wniosek?
alak
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2018, 11:19

Często nie da się bez panelu administratora. To 502 to inaczej "uzyskanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych" (lub podobne, konkretów nie znam). Tylko w kodzie programu jest to nazwane 502, ty jako użytkownik widzisz prawą stronę równania - 502 = "uzyskanie prawa ...". Szukasz więc tego wyrażenia.

Jeżeli w Sygnity jest taka opcja, by wygenerować raport dochodów, wygeneruj raport pod "uzyskanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych" (lub podobne) i wyodrębnij wnioski z nowego okresu. Jeżeli jest ogólny, nie znam tego programu, wygeneruj całość dla nowych wniosków i wyszukaj (CTRL + F) "uzyskanie prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych" czy "utrata prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych".

Jak już znajdziesz, wejdź we wniosek i zmień uzyskanie (502) na poprawne wyrażenie.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x