wezwanie do wyjaśnień
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy
- Kontakt:
wezwanie do wyjaśnień
Pan złożył wniosek o KDR dla siebie i 3 dzieci poniżej 18 roku życia. W weryfikacji wyszło, że dwoje dzieci ma już przyznane karty w innej gminie. Zadzwoniłam do Pana i ustaliłam, że dwoje dzieci kiedyś mieszkały z matką a teraz mieszkają razem z nim w naszej gminie. Pan pobiera świadczenie pielęgnacyjne ja jedno z nich. Wystosowałam pismo do tej pierwszej gminy z prośbą o unieważnienie tamtych kart. W odpowiedzi uzyskałam informacje, że od stycznia sąd postanowieniem ustanowił pieczę naprzemienną nad dziećmi w związku z czym matka dzieci nie wyraziła zgody na unieważnienie kart. Co dalej powinnam zrobić ? Wystosować do wnioskodawcy wezwanie do wyjaśnień? Na jakie artykuły się powołać? Proszę o podpowiedź. 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy
- Kontakt:
Re: wezwanie do wyjaśnień
I co zrobić w przypadku opieki naprzemiennej? Przyznać Panu kartę i jednemu dziecku, które karty nie ma przyznanej a na te dwie odmowa? czy może na te dwójkę bez rozpatrzenia? Bardzo proszę o podpowiedź. 

-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: wezwanie do wyjaśnień
Zapewne strona nie zrobi Ci problemu w dostarczeniu postanowienia, którego kserokopię podczep pod wniosek, ewentualnie oświadczenie weź. Dokładnie tak, przyznaj Panu oraz trzeciemu dziecku, a tam decyzje o odmowie przyznania (no chyba, że jest opcja, że Pan sam Ci zmieni wniosek i wpisze o przyznanie tylko dla siebie i jednego dziecka a tamte dzieci wyłącznie wykaże we wniosku).
Oprócz wezwanie do wyjaśnień - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
wniosek o kdr dla czlonka który był już posiadaczem
konkubent i 2 wspólnych dzieci, jak wydać karty?
Kdr dla os niepełnosprawnej kolejność?
wniosek bez rozpatrzenia?
Czy należy się Karta?
Czy można wydać KDR
kdr dla dzieci pełnoletnich
Czy przyznać Kartę Dużej Rodziny?
25 lat
śmierć posiadacza KDR
wniosek bez rozpatrzenia???
kdr dla osoby w innym miejscu zamieszknia
A co jesli ?
czy obecnemu małżonkowi należy się karta