Wezwanie do zawarcia umowy DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 maja 2021, 11:13

Witam! Czy ktoś mógłby wesprzeć mnie wzorem wezwania do zawarcia umowy za odpłatność za pobyt członka rodziny w DPS? Z góry dziękuję za pomoc!
Eleonora_eleonora
Praktykant
Od: 16 lis 2020, 10:48
Zajmuję się: Pomoc społeczna - pracownik sochalny (przeprowadzanie wywiadów, praca socjalna)

Napisano: 24 maja 2021, 11:28

Może jednak ktoś posiada taki wzór?
Eleonora_eleonora
Praktykant
Zajmuję się: Pomoc społeczna - pracownik sochalny (przeprowadzanie wywiadów, praca socjalna)

Napisano: 24 maja 2021, 13:42

my nie wzywamy, wysyłamy umowę do podpisania, po nie ustosunkowaniu się wystawiamy decyzje
zogan
Stażysta
Od: 15 kwie 2020, 7:18
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 maja 2021, 14:15

Dziękuję za odpowiedź. Też jestem tego zdania, ale szanowna pani dyrektor uznała, że przed jej wysłaniem mamy wysłać wezwanie. Na moją prośbę o sporządzenie wzoru wezwania przez prawnika odpowiedziała, że sama mam sobie je napisać...
Eleonora_eleonora
Praktykant

Napisano: 25 maja 2021, 9:04

Mam taki wzór pisma
Beatamops
Praktykant
Od: 17 lut 2021, 9:52
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 25 maja 2021, 10:02

zogan pisze:
24 maja 2021, 13:42
my nie wzywamy, wysyłamy umowę do podpisania, po nie ustosunkowaniu się wystawiamy decyzje
Więc Wy nie wysyłacie umów, tylko dekrety. Umowa – jak słownikowa definicja stanowi – to porozumienie stron, mające na celu ustalenie wzajemnych praw i obowiązków (dokument, w którym są określone te prawa). W odróżnieniu od decyzji – nie jest to władczy, jednostronny akt organu. Umowa ma zostać uzgodniona, a nie arbitralnie przedstawiona jednej ze stron przez drugą. Dlatego należy wezwać albo ładniej – zaprosić zobowiązanego do ustalenia i zawarcia porozumienia w sprawie odpłatności.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 25 maja 2021, 10:08

Eleonora_eleonora pisze:
24 maja 2021, 14:15
Dziękuję za odpowiedź. Też jestem tego zdania, ale szanowna pani dyrektor uznała, że przed jej wysłaniem mamy wysłać wezwanie. Na moją prośbę o sporządzenie wzoru wezwania przez prawnika odpowiedziała, że sama mam sobie je napisać...
Wyczuwam tu pewną ironię, jednak Szanowna Pani Dyrektor ma rację. Co do treści pisma – po prostu wzywasz w określonym terminie, wskazując podstawę prawną, wyjaśniasz sytuację, obowiązek wnoszenia opłaty i konsekwencję odmowy (arbitralna decyzja organu).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 25 maja 2021, 11:15

Ja pozwolę sobie dodać, że uzasadnienie do zmiany ustawy w 2019 wskazuje właśnie na fakt, że podstawą opłat ma być KOMPROMIS (wyrażony w umowie), a nie przymuszenie słabszej strony przez silniejszą (czyli człowieka przez urząd). Na pewno istneje praktyka polegająca na tym, że "kompromis" polega na jednostronnej dekretacji wysokości opłat przez OPS, a jeśli strona się nie zgodzi na ową "propozycję nie do odrzucenia", to wtedy się wyciska wszystko co się da decyzją. Ale to jest absolutnie sprzeczne z myśleniem o ludziach w kategorii raczej pomocy i współpracy niż przymusu i egzekucji.
To człowiek jest stroną bez porównania słabszą, nie dysponuje środkami przymusu i egzekucji takimi jak pomoc społeczna - dlatego warto o słowie "kompromis" pamiętać.
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x