Więc Wy nie wysyłacie umów, tylko dekrety. Umowa – jak słownikowa definicja stanowi – to porozumienie stron, mające na celu ustalenie wzajemnych praw i obowiązków (dokument, w którym są określone te prawa). W odróżnieniu od decyzji – nie jest to władczy, jednostronny akt organu. Umowa ma zostać uzgodniona, a nie arbitralnie przedstawiona jednej ze stron przez drugą. Dlatego należy wezwać albo ładniej – zaprosić zobowiązanego do ustalenia i zawarcia porozumienia w sprawie odpłatności.
Wyczuwam tu pewną ironię, jednak Szanowna Pani Dyrektor ma rację. Co do treści pisma – po prostu wzywasz w określonym terminie, wskazując podstawę prawną, wyjaśniasz sytuację, obowiązek wnoszenia opłaty i konsekwencję odmowy (arbitralna decyzja organu).Eleonora_eleonora pisze: ↑24 maja 2021, 14:15Dziękuję za odpowiedź. Też jestem tego zdania, ale szanowna pani dyrektor uznała, że przed jej wysłaniem mamy wysłać wezwanie. Na moją prośbę o sporządzenie wzoru wezwania przez prawnika odpowiedziała, że sama mam sobie je napisać...