Wierzyciel -pyta - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 kwie 2009, 12:01

Mam pytanie i prosbe o komentarz !

Otóz, gdy w moim Osrodku zaistnieje sprawa o nienaleznie pobrane ŚR (FA też) - to robimy tak:
zawiadomienie o wszczęciu postępowania
postanowienie o wszczęciu - czekamy 7 dni
decyzja zm. lub uchylająca - czekamy 14 dni od odbioru
kolejna decyzja - o nienależnie pobranych- 14 dni od odbioru
kolejna decyzja o zwrocie - 14 dni czekania
(zrezygnowano z zawiadomienia o: wszczęciu w sprawie nienal. pobranych oraz o wszczęciu o zwrocie...)
Dotyczy to procedury w spr. NP świadczeń i całej tej karuzeli oraz nie ułatwiania petentom szybkiego (w miarę) i polubownego załatwienia sprawy. Co Wy na to ???

Ja się z takim załatwianiem (jako pracownik ŚR i zwykły obywatel ) nie zgadzam; sądzę że można to uprościć ( a w ogóle jestem za szybkim załatwieniem sprawy, tym bardziej , że:
1. osoby które mają zwroty wołają, że ccą spłatę zrobić jak najszybciej
2. zdarza sie, że pożyczą od kogoś by mieć z głowy, a my wcią mówimy ,, jeszcze nie teraz , za szybko, decyzja jest nieprawomocna itp....
3. denerwują się ( na powyższe) i nasze ,, nie teraz...\"
(zwalniaj się z pracy - amy
4. płaca więcej odsetek (czy słusznie)
5. chcą pisać oświadczenie, że nie będą się od żadnej decyzji odwoływać, i chcą uczciwie spłacić jak najszybciej
6. denerwuje ich, że goniec z Ośrodka biega wciąz do nich i przez to narażeni są na sasiedzkie docinki lub uśmieszki

( a rzeczywiście ,, wpadkę \" z NP mieli z prozaicznych przyczyn: nie rozumieją ustawy !)

Ja uważam, że od razu jeśli tego żądają, powinni napisać oświadczenie, że nie będą sie odwoływać i załatwić to wsczystko NORMALNIE np. z art. 130 p. 4

~Alik

Napisano: 06 kwie 2009, 13:33

odwołanie przysługuje każdemu od decyzji wynika zto z przepisów ustawy i nie można pozbawiać kogoś tej możliwości , nawet na jego prośbę

a co do nienależnych , należy sie zapytać z czego wynikają nienależne, no właśnie z niezgłoszenia w terminie jakiejś zmiany, wiec skoro komuś sie nie chciało od razu top dlaczego teraz spłata ma być od razu ?
przychodzą osoby które podjęły pracę na 2, 3 lata temu, zaświadczenia z US były zerowe, nic nie zgłaszali a teraz jak zostało to ujawnione to oni chcą od razu, od razu to trzeba było złosić zminę a jak sie od razu nie zgłosiło to teraz trzeba odczekać całą procedurę, 2 lata odsetek to nic , a naglę misiąc to taka różnica ?
np wynikają z winy wnioskodawcy więc niech teraz czeka
to nie jset złośliwość tylko normalna procedura,
~g

Napisano: 07 kwie 2009, 23:31

wystaczy tylko zawiadomić o wszczęciu postepowania, a potem niestety jeszcze informacja na podst. art. 10 kpa czyli umozliwienie wglądu do akt sprawy po zebraniu wszystkich dokumentów

dlaczego orzekasz oddzielnie o nienależnie pobranych i o zwrocie- czy to nie jest tożsame?

strona moze wpłacić kwotę nienaleznych jeszcze przed wydaniem decyzji - najwyżej w treści tej decyzji napiszesz, że ustaloną kwotę zwrócono.

Moim zdaniem
w takich sprawach wystarczą dwie decyzje: odmawiająca danego świadczenia i druga o np. Przed każda należy zawiadomić o wszczęciu i art. 10 z tym , że aby szybciej to poszło zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie np wysyłam jednoczęsnie z decyzją o odmowie świadczenia, a potem w trakcie \" czekania\" na uprawomocnienie sie decyzji informacje z art. 10 kpa. To skarca troszku postępowanie - jednak nie jest to tanie. Czasem nie wysyłam tych powyższych informacji tylko proszę strony aby napisały oświadczenia: że zostały powiadomione o wszczęciu... i że przejrzały akta i nie maą zastrzeżeń....
~kremówka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem