Więzienie - znowu ciężki temat - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 lut 2014, 9:10

Witam
Moje pytanie dotyczy wnioskodawcy, który odsiaduje wyrok w więzieniu.
Jest jedyną osobą w gospodarstwie domowym, a tak na prawdę poza gospodarstwem domowym, bo większość swojego życia jest w więzieniu.
Osoba ta przesłała wniosek o dodatek mieszkaniowy (sam wniosek bez dokumentów potwierdzających dochód). Zadeklarowała bardzo niski dochód z tytułu renty (moim zdaniem zaniżony). Teraz nasuwają się pytania.
W jaki sposób mogę ściągnąć go do przedstawienia dokumentu poświadczającego wysokość dochodu?
Pismo wysyłać na adres domowy, czy więzienia?
Swoją drogą jak dziwne są wyroki NSA to już szkoda komentować, bo dla mnie taka osoba nie powinna dostać dodatku mieszkaniowego !
Siedzi na utrzymaniu podatników, ma lepiej niż wielu będących na wolności i jeszcze jego mieszkanie trzeba utrzymywać.
Ma rentę to niech sobie z niej utrzymuje mieszkanie jak chce je mieć po wyjściu na wolność.
Z góry dzięki za pomoc.
~K

Napisano: 25 lut 2014, 13:42

Nikt nic nie wie? :)
~K

Napisano: 25 lut 2014, 15:11

~prawdziwe zzz

Napisano: 26 maja 2014, 13:18

Witam
Podpinam się pod temat.
Otrzymałem wniosek od więźnia odsiadującego wyrok jeszcze przez kilka lat.
Otrzymał pomoc postpenitencjarną pokrywającą w połowie wydatki na mieszkanie przez kolejne 4 miesiące.
Moim zdaniem powinna być decyzja odmowna, ale jakie są wyroki sądów sami wiecie.
Pytanie jest następujące, czy wydatki na mieszkanie przyjmować mu w pełnej kwocie czy odliczać od niej kwotę pomocy postpenitencjarnej?
Miał ktoś taki przypadek?
Pozdrawiam
nowy19

Napisano: 27 maja 2014, 10:21

Widzę, że z odpowiedzią na moje wcześniejsze pytanie będzie raczej ciężko więc mam inną prośbę.
Mógłby ktoś wrzucić odnośniki do wyroków NSA uchylających odmowę przyznania dodatku mieszkaniowego więźniom?
Forum po przeprowadzce chyba zgubiło tematy bo nie mogę w wyszukiwarce znaleźć tego.
nowy19

Napisano: 27 maja 2014, 13:36

Sprawa nie jest oczywista. Na taką okoliczność mam pomysły: 1) zapytać speców w SKO, lub 2) sprowokować odwołanie, lub 3) uczynić co uważacie, lub 4) czekać tu na opinie bardziej doświadczonych.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2014, 14:48

Od wydatków podanych przez zarządcę postanowiłem odjąć kwotę pomocy postpenitencjarnej (jakby nie patrzeć przeznaczoną na utrzymanie mieszkania) i różnicę tych kwot przyjąłem jako wydatki na mieszkanie w danym miesiącu.
Bardzo ciekawi mnie finał tej sprawy, bo lekka nie jest :)
nowy19

Napisano: 29 maja 2014, 8:23

nie wiem nad czym się zastanawiacie...przecież żeby komuś przyznac d.m. musi zamieszkiwać!!!!!!!! przebywając nie spełnia tego wymogu...więc w czym problem
poza tym moze sporzystać z pomocy postpenicentialnej i koniec
kss

Napisano: 29 maja 2014, 11:28

Jak poczytasz wyroki NSA to będziesz wiedział w czym problem.
Również nie przyznałbym więźniom dodatku mieszkaniowego, ale wyroki niestety są sprzeczne z ustawą o dodatkach mieszkaniowych i nakazują przyznać.
nowy19

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem