Witam,
w dniu dzisiejszym wpłynął do naszego OPS wniosek dłużnika alimentacyjnego o rozłożenie zadłużenia na raty. Przewertowałam jego teczkę - nigdy nie była wydana decyzja zobowiązująca do zwrotu. W każdym okresie świadczeniowym wysyłany był wniosek do komornika o przyłączenie do egzekucji. Dłużnik nie rozumie, skąd wzięła się tak wysoka kwota zaległości, zwłaszcza jeśli chodzi o odsetki. Nie zamieszkuje na terenie naszej gminy także nie jesteśmy organem właściwym dłużnika.
Zastanawiam się tylko, jakie kroki teraz podjąć? Wysłać wniosek do OWD o przeprowadzenie wywiadu i odebranie oświadczenia majątkowego w celu ustalenia sytuacji dłużnika a następnie wydać decyzję w tej sprawie?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Wniosek dłużnika alimentacyjnego o rozłożenie zadłużenia na raty
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wniosek dłużnika alimentacyjnego o rozłożenie zadłużenia na raty
Ty rozpatrujesz zgodnie z art. 30 ust. 2 jako OWW. Najlepiej wyślij to tego ośrodka gdzie mieszka dłużnik wniosek o pomoc prawna i załącz taki zrobiony przez siebie kwestionariusz dot. sytuacji materialno-bytowej dłuznika. Na tej podstawie tamten ośrodek może wezwać dłuznika (na wniosek o rozłożenie na raty) ośrodek pomocy nie ma podstawy do przeprowadzania wywiadu i brania oświadczenia od dłuznika dlatego ja występuję (zgodnie z KPA) o pomoc prawną
. Warto w piśmie poinformować tamten ośrodek aby wzywając dłuznika zawarli pouczenie, że jeżeli dłużnik nie zgłosi się na wezwanie to ten wniosek pozostanie bez rozpatrzenia 

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Oprócz Wniosek dłużnika alimentacyjnego o rozłożenie zadłużenia na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Pismo komornika
pracownik młodociany
nienależnie pobrane na kogo??
osoba uprawniona w MOW-ie
Przyznany fundusz, dziecko przy dłużniku
sprawa w SKO i ponowny wniosek
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice
dłuznik zmarł - co z wypłatą?
śmierć przedstawiciela ustawowego osoby uprawnionej
zmiana decyzji na zł/zł
egzekucja z nieruchomości wątpliwości
problem z wydrukiem dochoduszczególowego