wniosek na 2 dziecko i wyrok rozwodowy na pierwsze - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 cze 2016, 16:58

Proszę o pomoc Pan złożył wniosek na 2 dziecko 2 raz jest żonaty i dostarczył akt rozwodowy iż pierwsze dziecko jest z matka co w takiej sytuacji??
MK47

Napisano: 30 cze 2016, 17:07

Jeśli w składzie rodziny podał dziecko które z nim nie zamieszkuje wzywasz do poprawienia wniosku.
&&&

Napisano: 30 cze 2016, 17:16

Ale ten Pan nie chce poprawić wniosku bo to pierwsze dziecko które jest z matka tez jest jego
MK47

Napisano: 30 cze 2016, 17:43

Z dokumentacji ci nie wynika że dziecko z nim mieszka tylko z matką więc nie dziecko nie może być w składzie rodziny. Wzywasz pisemnie do poprawy wniosku a jak nie poprawino to Art. 19. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze
wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenie do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni
od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
MF500

Napisano: 30 cze 2016, 18:54

Tu jest kolejny problem bo było wezwanie Pan się zjawił ale powiedział że nie ma zamiaru poprawiać wniosku bo ma 2 dzieci mimo że wyrok wskazuje coś innego i teraz nie wiem co mam robić umorzenie??
MK47

Napisano: 30 cze 2016, 20:28

Miałam bardzo podobną sytuację, z tym że Pan jest kawalerem, na oświadczeniu napisał, że syn z nim nie zamieszkuje.
Wezwałam do uzupełnienia braków, Pan przyszedł, oświadczył, że nie przedstawi dochodów, bo uważa, że ma dwoje dzieci, a świadczenie chce na córkę, która z nim mieszka i powiedział, że on chce otrzymać decyzję, na której będzie napisane na jakiej podstawie jemu się odmawia świadczenia.
Po konsultacji z radcą prawnym wystawiłam decyzję odmowną, na podstawie nie spełnienia przesłanek, w uzasadnieniu dokładnie, jaki jest cel świadczenia, że dziecko musi zamieszkiwać art. 2, 4, 13...
Dodałam, że córka jest więc pierwszym dzieckiem i na nią obowiązuje kryterium dochodowe.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 02 lip 2016, 8:33

Dziękuje bardzo za pomoc u mnie Pan też chce decyzje odmowną dlaczego nie dostanie tego 500.Myślę że decyzja jest mu potrzebna aby się odwołać, jeszcze raz dziękuje za pomoc
MK47

Napisano: 14 paź 2016, 20:37

A co zrobić w sytuacji, kiedy osoba składa wniosek na 2 dziecko, a w składzie rodziny podane jest pierwsze dziecko z pierwszego związku i wnioskodawca nie dołącza wyroku rozwodowego? Rejestr PESEL wskazuje tylko aktualny stan cywilny, więc nie mamy pewności, czy pierwszy związek był małżeństwem, czy konkubinatem.

Czy zatem za każdym razem musimy wezwać do złożenia wyjaśnień nt. charakteru poprzedniego związku i odpowiednio żądać wyroku rozwodowego, gdzie jest uregulowana kwestia opieki nad pierwszym dzieckiem albo, np. prosić o sporządzenie dodatkowego oświadczenia, gdzie strona deklaruje, że po rozpadzie konkubinatu dziecko zostało pod jej opieką?

Czy - odmiennie - powinniśmy jedynie opierać się na oświadczeniu strony wyrażonej w postaci zadeklarowanego we wniosku składu rodziny i niejako "z automatu" uznać zadeklarowane pierwsze dziecko za jej członka w myśl zasady, że jeśli nie dołączono wyroku, tzn., że pierwsze dziecko jest dzieckiem pozamałżeńskim.

Bardzo proszę o odpowiedź, mam właśnie taki przypadek :)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, 21:08 przez kamilaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilaaa
Praktykant
Od: 14 paź 2016, 20:06
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2016, 20:58

Bardzo bym prosiła o odpowiedź, sprawa pilna.
kamilaaa
Praktykant
Od: 14 paź 2016, 20:06
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x