pan wysłał elektroniczny wniosek o dodatkową kartę elektroniczna tylko dla siebie i chciałam juz rozpatrzeć ale wyskoczył błąd biznesowy o treści: Dla osoby nie zostanie przyznana wybrana forma karty, ponieważ pierwsza forma została przyznana w innej gminie, i co mam teraz zrobic z tym wnioskiem zadzwonilam dopytalam i wiem ze pan faktycznie mieszka na terenie naszej gminy ale krte tradycyjną zamawiał w innej gminie i tam nie zgłosił że zmienił miejsce zamieszkania i powiedział że będzie tam rezygnował a u nas złoży wniosek dla całej rodziny?
Jeżeli osoba posiada aktywną kartę w jednej gminie, a teraz złożyła wniosek w drugiej gminie z rodzajem "Wnoszę o przyznanie dodatkowej formy Karty Dużej Rodziny" to powinno się dla takiej osoby wydać decyzję odmowną. Wniosek taki jest niepoprawny i nie uda się na jego podstawie przyznać drugiej formy karty. Proponuję poprosić osobę o poprawę i złożenie nowego wniosku albo ewentualnie telefonicznie skontaktować się z nią i samemu poprawić w systemie ten wniosek.
Osoba zmieniająca gminę w której mieszka powinna w nowej gminie złożyć wniosek z rodzajem "Wnoszę o przyznanie Karty Dużej Rodziny" i podrodzajem "Nowa rodzina". Podczas rozpatrywania takiego wniosku system sam poinformuje, że osoba posiada aktywną kartę w innej gminie i zostanie ona automatycznie unieważniona aby uniknąć sytuacji gdy ktoś posiada dwie karty jednocześnie.
ale jeżeli taka osoba prześle drugi wniosek to tamten i tak będzie nadal w zakładce do obsłużenia i jak samemu można poprawić wniosek ustalając coś telefonicznie?
to jest mój pierwszy przypadek i naprawdę nie wiem jak zrobić
Jeżeli osoba prześle drugi poprawny wniosek to ten stary nadal będzie w zakładce "Wnioski do obsłużenia". Można wejść w taki wniosek i w zakładce decyzji wybrać dla każdej z osób "Nie rozpatrzono" lub "Odmowa".
Jeżeli osoba nie chce składać drugiego wniosku to ten stary wniosek można po kontakcie telefonicznym poprawić. W celu zmodyfikowania wniosku złożonego w formie elektronicznej proszę przejść do zakładni "Wnioski do obsłużenia", wybrać ten wniosek i kliknąć na na dole strony "Obsłuż". Powinno pojawić się okno z zatytułowane "Szczegóły sprawy". Na górze strony znajduje się menu "Wniosek", proszę wybrać z niego "Szczegóły wniosku". Można teraz obejrzeć wniosek, na dole strony znajduje się przycisk "Edytuj" umożliwiający poprawienie formularza wniosku.
dziękuję bardzo za pomoc,a jeszcze jedno pytanie jak to powinno być załatwione poprawnie jeżeli ktoś się przeprowadza i ma karty przyznane w innej gminie i złoży w nowej gminie nowy wniosek to jak to powinno być załatwione technicznie, czy ja powinnam informować tą inną gminę że osoba się przeprowadziła i ma przyznane karty a jak tak to skąd mam wiedzieć jaką gminę poinformować, czy poprzednia gmina jest w stanie to zauważyć w programie ze karty będą unieważnione z chwila zamówienia nowych kary tradycyjne muszą być unieważnione przez odcięcie rogu a jak tak która gmina ma to zrobić?
przepraszam ze tak mecze ale to jest mój pierwszy przypadek i nie wiem jak to zrobić
Jeżeli w swojej gminie przyzna Pani karty dla tych osób to pojawia się informacja (ewentualnie pytanie o wybór opcji), że dla tych osób stare karty zostaną automatycznie unieważnione. Nie trzeba tej starej gminy o tym informować. Jeżeli ktoś w tej starej gminie w zarządzaniu kartami będzie próbował te karty wyszukać to pojawią się one jako unieważnione razem z podaniem przyczyny. Skoro osoby zamieszkują teraz na terenie Pani gminy to zgodnie z ustawą to Pani zajmuje się ich obsługą.