Wniosek o przymusowe leczenie psychiatryczne a ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lis 2013, 16:31

Dzień dobry,
jestem pracownikiem socjalnym w ŚDS.
Chciałam zapytać, czy my jako jops możemy wystąpić z wnioskiem do sądu opiekuńczego o skierowanie na leczenie psychiatryczne bez zgody uczestniczki? Wystąpiliśmy z taką prośbą do GOPS, ponieważ prawnik z UW poradził, że jako jednostka nie posiadająca osobowości prawnej nie możemy wystąpić, jedynie GOPS. Natomiast kierowniczka GOPS skonsultowała się również z prawnikiem i powiedział jej że to my powinniśmy wystąpić z takim wnioskiem. Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego pisze o jednostkach ,,działających na podstawie Ustawy o pomocy społecznej i świadczące usługi w zakresie wsparcia psychicznego\" (Art.8, ust.1) natomiast Art. 29, ust.3 mówi, że w/w jednostki mogą złożyć taki wniosek. My jesteśmy taką jednostką, ale w takim razie zależy to od interpretacji chyba...
Mieliście taką sytuację? Występowaliście wy, czy GOPS?
~Ewa P.

Napisano: 26 lis 2013, 16:41

możecie , pamiętajcie o zaśw lekarskim psychiatry bo wam odrzucą/...
~ale numer

Napisano: 26 lis 2013, 16:50

Właśnie a propos tego zaświadczenia.. Czy jeśli powołam się na Art. 30, ust.3 w celu powołania biegłego przez sąd, to też odrzuci?
Jest taka kwestia, że uczestniczka nie korzysta z PZP (ostatnio była w marcu b.r) a lekarza który z nami obecnie współpracujemy nie chce widzieć (bo ją chce otruć). Więc siłą rzeczy nie jesteśmy w stanie zdobyć takiego zaświadczenia.
Ewa P.
Ewa P.
Praktykant
Od: 10 wrz 2012, 12:09
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2013, 13:24

Proszę o podpowiedź odnośnie orzeczenia od lekarza psychiatry. Czy jeśli my wystąpimy z prośbą o badanie osoby przez lekarza psychiatrę, a ona nie wyrazi na to zgody, to czy lekarz może to zrobić bez jej zgody? Czy potrzebne będzie do tego orzeczenie sądu? Pomóżcie proszę
Ewa P.
Ewa P.
Praktykant
Od: 10 wrz 2012, 12:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x