Wniosek o rozłożenie na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 sty 2021, 13:01

Witam,proszę o pomoc w następującej sprawie.
Dłużnik alimentacyjny zwrócił się do nas (OWW) z wnioskiem o rozłożenie na raty zaległości z tyt. wypłaconego świadczenia z fa. Kobieta pobiera u nas świadczenie od 2014 roku. Dłużnik ani razu nie stawił się na wezwanie OWD na przeprowadzenie wywiadu, (otrzymuję od nich pisma, że nie zgłasza się na wywiad i nie wiadomo gdzie przebywa...) Nie wpłacił przez tyle lat ani złotówki a kwota zadłużenia na dzień dzisiejszy to ok. 40 000 zł
To mój pierwszy taki przypadek i nie wiem, jakie kroki dalej poczynić
1974
Referent
Od: 13 kwie 2014, 19:43
Zajmuję się: ŚR/FA/ST

Napisano: 29 sty 2021, 8:28

powinnaś ustalić jego sytuację materialno-bytowa, rodzinną, zdolność płatniczą itp. Rozumiem, że dłużnik nie mieszka na twoim terenie więc powinnaś wysłać do tego ops-u gdzie mieszka dłużnik wniosek o pomoc prawną i wskazać co ma ustalić dany organ. Zaznacz aby w wezwaniu tamten organ zawarł pouczenie, że jak się dłużnik nie stawi i nie udzieli wyjaśnień to ty pozostawiasz wniosek bez rozpatrzenia.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2021, 11:04

Wysłałam wniosek do OWD o przeprowadzenie wywiadu, odpisali mi, że dłużnik u nich nie mieszka i nie wiadomo gdzie przebywa. Jego matka złożyła w tamtejszym ośrodku oświadczenie, że nie wie gdzie syn przebywa. Co ja teraz mam zrobić?
1974
Referent
Od: 13 kwie 2014, 19:43
Zajmuję się: ŚR/FA/ST

Napisano: 22 lut 2021, 10:42

ale składając wniosek to podał adres pobytu ?
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x