wniosek po terminie i wniosek o zasiłek szkolny - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 maja 2017, 12:40

Witam!

mam pytanie odnośnie sprawy:

wniosek o stypendium z kwietnia 2017. (tj grubo po terminie)
rodzina składa wniosek o stypendium (dopiero teraz bo dziecko jest chore, / złożono nawet wniosek na komisję w sprawie orzekania o stopniu niepełnosprawności, sprawa trwa). Spełniają kryterium

Ponadto w związku z chorobą złożyli również wniosek o zasiłek szkolny. (jw. nie ma jeszcze orzeczenia, ale jest zaświadczenie lekarskie)

Czy należałoby rozpatrzyć pozytywnie te dwa wnioski?

pozdr
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 maja 2017, 7:45

Zbadaj sobie dokładnie tą sprawę - żeby przyznać stypendium po terminie to musi być solidnie uzasadnione.

Zapytaj się wnioskodawców, dlaczego nie składali wniosku do 15 września i czemu składają teraz.(Wiem, że z powodu choroby ale dopytaj o tą chorobę - czy oni to teraz zdiagnozowali czy dzieciak ma tę chorobę od zawsze i teraz jest pogorszenie, ustal jak to wpływa na finanse rodziny itp.) - Bo jak sobie po prostu zapomnieli o terminie a dzieciak staje na kolejną komisję lekarską no to taki troszkę słaby ten argument.

To samo przy zasiłku. Dopytaj o tą chorobę - jak jest tam jakieś zdarzenie losowe. W przypadku choroby to bym powiedział, że liczy się moment diagnozy ewentualnie jakieś pogorszenie na skutek którego trafia się do szpitala - zazwyczaj się wtedy ma jakieś dokumenty odnośnie diagnozy, które potwierdzają zaistnienie zdarzenia.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 04 maja 2017, 11:07

rozumiem! myślałem że przejdzie przez to że złożyli wniosek na komisję o orzeczenie.

uściślając - choroba trwa od września 2016 (informacja z wyników badań)( są nawroty choroby, stany stabilizacji i pogorszenia stanu zdrowia)

także pewnie nic z tego. termin dwóch miesięcy od wystąpienia zdarzenia uzasadniającego jego przyznanie jest przekroczony.

dzięki za uświadomienie
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x