otrzymałam wniosek przekazany z innej gminy, tam rodzina miała tradycyjną, i chcą domówić elektroniczną. czy ja traktuje ich jako nowa rodzina i robię im obydwie?
czy robię tylko elektroniczną?
Zatem przekazali ci, ponieważ twoja Gmina została wskazana jako miejsce zamieszkania?Ustawa o KDR:
Art. 12. [Zmiana danych zawartych w Karcie lub zmiana miejsca zamieszkania - konieczność przyznania nowej karty; wydanie duplikatu Karty]
1. Zmiana danych zawartych w Karcie oraz zmiana miejsca zamieszkania skutkująca zmianą gminy wymaga przyznania nowej Karty.
powinien powiadomić "wójta/burmistrza/prezydenta" tamtej gminy, że zmienił miejsce zamieszkania i jeśli chce to może wyrobić karty w "twojej" Gminie, ale już z nowym numerem jako nowa rodzina.Art. 14. [Poinformowanie o uprawnieniach i obowiązkach związanych z posiadaniem Karty]
Wójt, przyznając Kartę, informuje członka rodziny wielodzietnej o:
1) przysługujących mu uprawnieniach przez wskazanie strony internetowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rodziny, na której jest zamieszczony wykaz uprawnień przysługujących członkom rodzin wielodzietnych posiadającym Karty;
2) obowiązku niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ na prawo do posiadania Karty, zmian danych zawartych w Karcie lub zmiany miejsca zamieszkania.
dzięki za konkretmichu95 pisze: ↑05 lut 2020, 10:51Zatem przekazali ci, ponieważ twoja Gmina została wskazana jako miejsce zamieszkania?Ustawa o KDR:
Art. 12. [Zmiana danych zawartych w Karcie lub zmiana miejsca zamieszkania - konieczność przyznania nowej karty; wydanie duplikatu Karty]
1. Zmiana danych zawartych w Karcie oraz zmiana miejsca zamieszkania skutkująca zmianą gminy wymaga przyznania nowej Karty.
Według mnie teraz powinni wyrobić karty w twojej Gminie od nowa.
Zatem tamta Gmina skoro ma informację o zmianie miejsca zamieszkania, więc mogłaby się zainteresować i poinformować osobę składającą wniosek, że musi im karty unieważnić, ale pewnie nic z tym nie zrobi i ty będziesz musiała się skontaktować z wnioskodawcą i wyjaśnić, bo teraz masz błędnie wniosek wypełniony bo nie możesz przyznać "dodatkowej" formy karty dla osoby, która zmieniła Gminę na twoją.
Dodatkową formę się przyznaje, gdy ktoś ma ważną kartę i to się zgadza, ale jednocześnie jak ktoś zmienia Gminę to zgodnie z art. 14 ustawy o kdrpowinien powiadomić "wójta/burmistrza/prezydenta" tamtej gminy, że zmienił miejsce zamieszkania i jeśli chce to może wyrobić karty w "twojej" Gminie, ale już z nowym numerem jako nowa rodzina.Art. 14. [Poinformowanie o uprawnieniach i obowiązkach związanych z posiadaniem Karty]
Wójt, przyznając Kartę, informuje członka rodziny wielodzietnej o:
1) przysługujących mu uprawnieniach przez wskazanie strony internetowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rodziny, na której jest zamieszczony wykaz uprawnień przysługujących członkom rodzin wielodzietnych posiadającym Karty;
2) obowiązku niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ na prawo do posiadania Karty, zmian danych zawartych w Karcie lub zmiany miejsca zamieszkania.
PS. Mi też się zdarzało, kiedyś unieważniać bo u nas złożył wniosek, a w innej Gminie były jeszcze aktywne. Ja tylko dzwoniłem, że unieważnie. Teraz wiem, że robią jakoś inaczej (ubu??) chyba wysyłają pisma, że wpłynął wniosek i karty zostaną unieważnione. Ale w twoim przypadku wniosek jest niepoprawnie wypełniony. Tzn. poprawnie ale jak zmienił miejsce zamieszkania skutkującą zmianą Gminy to nie może chcieć dodatkowej formy karty.
Kiedyś też pytałem, jakie to ma znaczenie? Po co wyrabiać nowe karty? Przecież to nie ma sensu? Ktoś mi odpowiedział, że ma. Bo jak zmieniasz Gminę na inną to mimo, że karta ogólnopolska to mogą być różne zniżki np. w sklepie dla mieszkańców twojej Gminy i inne zniżki dla mieszkańców innych Gmin.
W skrócie: tamta Gmina unieważnia. Do ciebie powinien trafić wniosek o przyznanie KDR, a nie o dodatkową formę karty.
Potwierdzam, wysyłam i otrzymuje pisma z informacją o tym jakie nr kart KDR zostały unieważnione ze względu na zmianę miejsca zamieszkania.Teraz wiem, że robią jakoś inaczej (ubu??) chyba wysyłają pisma, że wpłynął wniosek i karty zostaną unieważnione.
No coś kojarzyłem