Pomocy sprawozdanie!!! - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 lut 2020, 23:05

Witam! Z dnia na dzień dostałan karte dużej rodziny, bez żadnego przekazania, pokazania, sama nie wiem od czego zacząć, teraz jest jakieś sprawozdanie do zrobienia do którego wogóle nie wiem jak się zabrać. Ponadto podstawy jak wnioski wprowadzać itd.To sprawozdanie jest podobno do 5 czy 15 luty...
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 lut 2020, 9:51

Pierwsze co to sprawdź czy czasem sprawozdanie to nie zostało już przez was wysłane wcześniej. Jestem zdania, że to osoba, która cały rok prowadziła kartę powinna je wypełniać, chyba, że są oczywiste przyczyny z których nie może np. nie pracuje.
W innych przypadkach jest to zrzucanie roboty i na bank bym tego nie robił.
Generalnie jak czytam, że ktoś zaczyna przygodę z systemem SI KDR to współczuję.

Termin do kiedy jest sprawozdanie ustala wasz Urząd Wojewódzki. Tam bym się upewniał, wg. ministerstwa (zgodnie z art. 19 pkt 1-5 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny) to 15 luty, ale pamiętam, że któregoś roku "mój" UW chciał szybciej.

Po zalogowaniu się do SI KDR masz moduł E-learning, od tego bym zaczął.

Najpierw wyszukaj czy już takiego sprawozdania nie przekazaliście czyli:
Obsługa sprawozdań->sprawozdania->Dalej->S01->Wyszukaj->Wyszukaj (ponownie)
Jeśli są tylko te stare to utwórz:
Po zalogowaniu do modułu sprawozdawczo-raportowego (MRAP) należy:

1. Wybrać z listy dostępnych funkcjonalności Sprawozdania - zaznaczyć przycisk (radio button) przy funkcjonalności i następnie nacisnąć przycisk Dalej.
2. Z listy sprawozdań poprzez zaznaczenie (wybór przycisku) wybrać sprawozdanie S01 i następnie nacisnąć przycisk Utwórz.
3. Zostanie wyświetlony ekran sprawozdania informujący dla jakiej jednostki i za jaki okres zostanie wykonane sprawozdanie, po wyborze przycisku Utwórz zostanie uruchomiony proces wykonania sprawozdania.
4. Po wykonaniu sprawozdania zostanie zaprezentowany ekran, na którym użytkownik poprzez użycie odpowiednich przycisków będzie mógł:
przeglądać sprawozdanie w HTML (przycisk Zawartość),
przeglądać czynności wykonane na sprawozdaniu (przycisk Czynności),
dodać komentarz do sprawozdania (przycisk Komentarze),
dodać dane kontaktowe – telefon, fax (przycisk Dane dodatkowe),
wyeksportować sprawozdanie w jednym z wybranych formatów (PDF, CSV, XLSX, XML) z możliwością jego zapisania na dysku, przy czym szczegółowe dane z poziomu gmin prezentowane są w ujęciu XLSX oraz CSV.
5. Sprawozdanie można zapisać (przycisk Zapisz) - dla sprawozdania zapisanego można cały proces powtórzyć od początku tj. od p. 2.
6. Sprawozdanie zapisane można zatwierdzić (przycisk Zatwierdź) - oznacza to przekazanie sprawozdania do jednostki nadrzędnej (w tym przypadku UW) celem jego weryfikacji.

Uwaga: na każdym etapie realizacji sprawozdania można wykorzystując przycisk Wstecz cofnąć z wybranej opcji funkcjonalności.
Przeczytaj temat -> sprawozdanie-so1-207281041
jak-edytowac-zapisane-sprawozdanie-s01-207281208

Oczywiście wypełniając sprawozdanie "za kogoś" musisz sprawdzić czy to co masz na papierze jest zgodne z tym co jest w systemie. Tu pojawia się problem, chyba, że masz niewiele wniosków albo twój poprzednik prowadził rejestr wniosków. Wtedy łatwo wszystko posprawdzać. Nie wspomnę już o tym, że wypadałoby mieć upoeważnienie do prowadzenia KDR i przetwarzania danych związanych z KDR, ale to pewnie wiesz :ugeek:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2020, 9:09

michu95 pisze:
04 lut 2020, 9:51
Pierwsze co to sprawdź czy czasem sprawozdanie to nie zostało już przez was wysłane wcześniej. Jestem zdania, że to osoba, która cały rok prowadziła kartę powinna je wypełniać, chyba, że są oczywiste przyczyny z których nie może np. nie pracuje.
W innych przypadkach jest to zrzucanie roboty i na bank bym tego nie robił.
Generalnie jak czytam, że ktoś zaczyna przygodę z systemem SI KDR to współczuję.

Termin do kiedy jest sprawozdanie ustala wasz Urząd Wojewódzki. Tam bym się upewniał, wg. ministerstwa (zgodnie z art. 19 pkt 1-5 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny) to 15 luty, ale pamiętam, że któregoś roku "mój" UW chciał szybciej.

Po zalogowaniu się do SI KDR masz moduł E-learning, od tego bym zaczął.

Najpierw wyszukaj czy już takiego sprawozdania nie przekazaliście czyli:
Obsługa sprawozdań->sprawozdania->Dalej->S01->Wyszukaj->Wyszukaj (ponownie)
Jeśli są tylko te stare to utwórz:
Po zalogowaniu do modułu sprawozdawczo-raportowego (MRAP) należy:

1. Wybrać z listy dostępnych funkcjonalności Sprawozdania - zaznaczyć przycisk (radio button) przy funkcjonalności i następnie nacisnąć przycisk Dalej.
2. Z listy sprawozdań poprzez zaznaczenie (wybór przycisku) wybrać sprawozdanie S01 i następnie nacisnąć przycisk Utwórz.
3. Zostanie wyświetlony ekran sprawozdania informujący dla jakiej jednostki i za jaki okres zostanie wykonane sprawozdanie, po wyborze przycisku Utwórz zostanie uruchomiony proces wykonania sprawozdania.
4. Po wykonaniu sprawozdania zostanie zaprezentowany ekran, na którym użytkownik poprzez użycie odpowiednich przycisków będzie mógł:
przeglądać sprawozdanie w HTML (przycisk Zawartość),
przeglądać czynności wykonane na sprawozdaniu (przycisk Czynności),
dodać komentarz do sprawozdania (przycisk Komentarze),
dodać dane kontaktowe – telefon, fax (przycisk Dane dodatkowe),
wyeksportować sprawozdanie w jednym z wybranych formatów (PDF, CSV, XLSX, XML) z możliwością jego zapisania na dysku, przy czym szczegółowe dane z poziomu gmin prezentowane są w ujęciu XLSX oraz CSV.
5. Sprawozdanie można zapisać (przycisk Zapisz) - dla sprawozdania zapisanego można cały proces powtórzyć od początku tj. od p. 2.
6. Sprawozdanie zapisane można zatwierdzić (przycisk Zatwierdź) - oznacza to przekazanie sprawozdania do jednostki nadrzędnej (w tym przypadku UW) celem jego weryfikacji.

Uwaga: na każdym etapie realizacji sprawozdania można wykorzystując przycisk Wstecz cofnąć z wybranej opcji funkcjonalności.
Przeczytaj temat -> sprawozdanie-so1-207281041
jak-edytowac-zapisane-sprawozdanie-s01-207281208

Oczywiście wypełniając sprawozdanie "za kogoś" musisz sprawdzić czy to co masz na papierze jest zgodne z tym co jest w systemie. Tu pojawia się problem, chyba, że masz niewiele wniosków albo twój poprzednik prowadził rejestr wniosków. Wtedy łatwo wszystko posprawdzać. Nie wspomnę już o tym, że wypadałoby mieć upoeważnienie do prowadzenia KDR i przetwarzania danych związanych z KDR, ale to pewnie wiesz :ugeek:
UPOWAŻNIENIE?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 05 lut 2020, 10:34

@magdalena
opowiedz-o-swych-traumatycznych-przezyc ... 198973-240
oraz druga strona:
opowiedz-o-swych-traumatycznych-przezyc ... p207674682
mber pisze:
27 lut 2019, 10:22
Iks bardzo dziekuję
a mam jeszcze takie pytanie : czy Wy posiadacie upoważnienia do prowadzenia spraw dotyczących KDR czy tylko Wasi przełożeni mają takie upoważnienia ?
Iks pisze:
27 lut 2019, 10:38
Technicznie rzecz biorąc uważam, że powinienem mieć imienne (i szkoleniowcy uważają tak samo), ale nie mam, natomiast jestem zgłoszony jako osoba realizująca z imienia i nazwiska i mam nadany login do systemu.
michu95 pisze:
27 lut 2019, 12:02
mber pisze:Iks bardzo dziekuję
a mam jeszcze takie pytanie : czy Wy posiadacie upoważnienia do prowadzenia spraw dotyczących KDR czy tylko Wasi przełożeni mają takie upoważnienia ?
Upoważnienie od Burmistrza na mocy zarządzenia z wyłączeniem wydawania decyzji, czyli jak np. odmowa to trzeba iść do Burmistrza :P
mber pisze:
27 lut 2019, 12:36
czyli co gmina to obyczaj
ubu pisze:
27 lut 2019, 13:46
Jakiś czas temu sobie wyrobiłem takie Zarządzenie co upoważnia pracownika do realizacji zadań wynikających z ustawy o Karcie Dużej Rodziny (tekst jedn. Dz.U. z 2017 r., poz.1832 ). Upoważnienie nie obejmuje prawa do wydawania decyzji administracyjnych i postanowień administracyjnych.

w sprawie upoważnienia do realizacji zadań wynikających z ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (tekst jedn. Dz.U. z 2017 r., poz. 1832), zarządzam, co następuje:

bo zawsze chciałem mieć takie coś, właśnie po to by wkleić wam :lol: (na nutę czarny ciągnik) :mrgreen:

Ale jak inni robią to nie wiem :D
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x