wniosek złożony a karta się nie należy, co zrobić? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 wrz 2020, 10:58

Witam,
dostałam wniosek elektroniczny od pani, która ma 2 dzieci (znam ją), ma 30 lat więc nie ma prawa do KDR. Wniosek zawiera dużo błędów więc i tak musiałaby to poprawić, załączyła też oświadczenie, że się uczy, ale jej wiek nie pozwala na przedłużenie KDR. Czy wystarczy, ze powiadomię ją o tym, ze kdr się nie należy i zostawię sprawę bez rozpatrzenia czy muszę wydawać jakąś decyzję?
pracowniksocjalny100
Stażysta
Od: 18 lut 2019, 14:09
Zajmuję się: ps

Napisano: 22 wrz 2020, 11:09

Cześć,
to wszystko zależy od tego jak bardzo roszczeniowa jest ta Pani ;) Jeśli jest, a masz możliwość wezwać ją do uzupełnienia braków formalnych to wówczas byłaby to najlepsza opcja dla Ciebie (brak uzupełnienia w zakreślonym terminie spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia, nie zarzuci Ci wówczas nikt błędnego postępowania). Natomiast jeżeli Pani jest bardzo roszczeniowa i wiesz, że będzie składać odwołanie to wówczas (w przypadku gdy nie ma co uzupełniać) możesz wezwać ja do złożenia wyjaśnień np. czy posiada wymagane 3 dziecko). A potem niestety decyzja :) Także wszystko zależy od sytuacji.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 22 wrz 2020, 12:27

a jeżeli nie będzie mieć uprawnień do KDR to moge ją poprosić o wycofanie wniosku i co dalej? Zawiadomienie o umorzeniu postępowania?
pracowniksocjalny100
Stażysta

Napisano: 22 wrz 2020, 12:50

pracowniksocjalny100 pisze:
22 wrz 2020, 12:27
a jeżeli nie będzie mieć uprawnień do KDR to moge ją poprosić o wycofanie wniosku i co dalej? Zawiadomienie o umorzeniu postępowania?
Zgodnie z art. 105. KPA [Umorzenie postępowania]
§ 1. Gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
§ 2. Organ administracji publicznej może umorzyć postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz gdy nie jest to sprzeczne z interesem społecznym
.

Teoretycznie możesz, tylko pytanie czy chcesz się w to bawić (decyzja, a co za tym idzie możliwość odwołania). Jeżeli strona złoży oświadczenie woli o wycofaniu wniosku i wiesz, że nie będzie roszczeniowa to ja bym takie oświadczenie dołączył do sprawy i pozostawił bez rozpoznania wprowadzając odpowiednią adnotację w komentarzu przy zakończeniu sprawy bez rozpoznania w systemie SI KDR.
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 22 wrz 2020, 13:14

Aha, myślałam,że nie wystarczy żeby napisała wycofanie wniosku i że konieczne jest umorzenie postępowania. Dobra to tak zrobię, dziękuje :D
pracowniksocjalny100
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x