wniosek o KDR - 1 z 3 dzieci w Domu Dziecka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 wrz 2020, 9:10

We wniosku mamy 2 niepełnoletnich dzieci przy rodzicach i 1 dziecko 20-letnie w Domu Dziecka. Trochę się pogubiłem i nie wiem co zrobić. Czy przyznać Karty?
tux
Stażysta
Od: 05 cze 2018, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 wrz 2020, 9:50

[Art. 4 ust. 3 ustawy o KDR pisze: Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Zatem rozumiem, że Pan i Pani mają wspólnie tylko tą trójkę dzieci i jedno z nich im zabrali (zostało umieszczone w domu dziecka). Moim skromnym zdaniem :lol: karta nie przysługuje nikomu. Rodzicom nie przysługuje ze względu na zapis art. 4 ust. 3.

A dziecku nie przysługuje ze względu na
[art. 4 ust. 2a pisze: Prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku, jeżeli w dniu składania wniosku o przyznanie Karty co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej spełnia wymagania, o których mowa w ust. 2b.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2020, 10:22

Dzięki mądra głowo. Tak też skromnie myślałem, ale potrzebowałem potwierdzenia.
Pozdrowionka
tux
Stażysta
Od: 05 cze 2018, 9:12
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x