Wnioski elektroniczne Bank; Epupa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 kwie 2016, 12:08

Hej, powiedzcie mi w jaki sposób potwierdzanie odbiór wniosku wnioskodawcą?

Czy dobrze rozumiem, że wnioski złożone przez bank powinnam im wysłać odpowiedzz mojego email na ich email, że wniosek do mnie dotarł? Czy do tego powinnam wysłać papierowo taką informację?? Cyz jeśli mam wysłać im odp. na email, musi to być jakieś oficjalne pismo?

Jak sprawa wygląda gdy wniosek złożony przez epuap?

Ogółem jaki mamy czas na wysłanie im takiej odpowiedzi?
fiffi

Napisano: 11 kwie 2016, 15:01

Odpowiedzią na złożenie wniosku jest wydanie decyzji.
Nie musisz ekstra pism kierować.

Ta epupa mi się podoba :)
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2016, 16:56

fiffi pisze:Hej, powiedzcie mi w jaki sposób potwierdzanie odbiór wniosku wnioskodawcą?

Czy dobrze rozumiem, że wnioski złożone przez bank powinnam im wysłać odpowiedzz mojego email na ich email, że wniosek do mnie dotarł? Czy do tego powinnam wysłać papierowo taką informację?? Cyz jeśli mam wysłać im odp. na email, musi to być jakieś oficjalne pismo?

Jak sprawa wygląda gdy wniosek złożony przez epuap?

Ogółem jaki mamy czas na wysłanie im takiej odpowiedzi?

A skąd taki dziwny pomysł? z tymi pismami informującymi? klient otrzymuje UPO po złożeniu i to dla niego jest potwierdzeniem, UPO wystawiane jest z automatu
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2016, 17:03

Hmm.. dostałam jakieś pismo na ten temat, do tego spójrzcie proszę na
art. 13 ust. 20 i powiedzcie co o tym sądzicie?
fiffi

Napisano: 11 kwie 2016, 17:21

20. Potwierdzenie złożenia w postaci elektronicznej
wniosku wraz z załącznikami do wniosku, określonym
i w ust. 4,
przesyłane jest osobie ubiegającej się o świadczeni
e wychowawcze, w sposób przewidziany w systemie, za
pośrednictwem
którego nastąpiło złożenie wniosku, a w przypadku b
raku takiej możliwości na adres poczty elektroniczn
ej wskazany
przez osobę ubiegającą się o świadczenie.
Jest napisane "...za pośrednictwem którego nastąpiło złożenie..." interpretując chodzi o systemy bankowe, epuap,zus,emp@tia, i klient właśnie otrzymuje po złożeniu wniosku UPO, czyli urzędowe poświadczenie odbioru.

Nie wiem o jakim piśmie mówisz załącz je tutaj, jezlei chodzi o pismo z wyjaśnieniami dotyczącymi błędnych wniosków to chodzi tam, aby poza wezwaniem o uzupełnienie papierowym dodatkowo wysłać informacje mailowo to osób które złożyły wnioski elektronicznie.

Tutaj np takie komunikaty: https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... amorzadow/
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2016, 20:22

O przepraszam, mój błąd faktycznie pismo dotyczyło błędów, czyli gdy wzywam do poprawy to papiero jak i przez email?:) A co do tego potwierdzenia to miałam taką sytuację: że Kobieta złożyła wniosek przez e-Puap haha "EPUAPA" :P, dostała Urzędowe Poświadczenie Odbioru z automatu gdy wysłała wniosek, natomiast do nas jej wniosek nie dotarł. Potem dzwoniła ileś tam razy, sprzeczała się ze mną i dalej nic, aż w końcu wysłała przez Bank i poszło. Dlatego tak mnie zaczęło nurtować to potwierdzenie odbioru, czy w końcu mamy taki obowiązek czy też nie..
fiffi

Napisano: 11 kwie 2016, 23:43

fiffi pisze:O przepraszam, mój błąd faktycznie pismo dotyczyło błędów, czyli gdy wzywam do poprawy to papiero jak i przez email?:) A co do tego potwierdzenia to miałam taką sytuację: że Kobieta złożyła wniosek przez e-Puap haha "EPUAPA" :P, dostała Urzędowe Poświadczenie Odbioru z automatu gdy wysłała wniosek, natomiast do nas jej wniosek nie dotarł. Potem dzwoniła ileś tam razy, sprzeczała się ze mną i dalej nic, aż w końcu wysłała przez Bank i poszło. Dlatego tak mnie zaczęło nurtować to potwierdzenie odbioru, czy w końcu mamy taki obowiązek czy też nie..
Jeszcze wniosek mozę dotrzeć do mnie wniosek złożony 01.04. wpłynął w dniu 08.04, wysłalem maila o wyjasnienia do ministerstwa
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2016, 23:20

ale ... z tym epuapem. też mi wnioski nie dotarły do dziś. na jaki adres się wysyła zapytanie o takie wyjaśnienia?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x