Witam! Co zrobić w sytuacji, gdy wnioskodawcą jest były mąż i na jego konto wpływa 500+, a była żona ma wyrok ,że ona zamieszkuje i opiekuje się dziećmi oraz , że chce aby na jej konto wpływało 500+, ale były mąż nie chce jej oddawać pieniędzy. Co w takiej sytuacji zrobić?
Przesłanki do pobierania 500+:
- dziecko musi zamieszkiwać z rodzicem
- dziecko musi być na utrzymaniu rodzica
- nad dzieckiem musi być sprawowana opieka
Wszystkie muszą być spełnione.
Miejsce zamieszkania już znasz, bo o tym mówi nam wyrok. Resztę musisz ustalić - zlecić pracownikom socjalnym wywiad i się dowiedzieć.
de Charette a nie pomyślałeś/aś że to wniosek jest z okresu kiedy jeszcze byli razem?
Ja miałam taką sytuację, zleciłam wywiad GOPS, dostałam informacje że dziecko jest z matką. Plus na postanowienie sądu do czasu wyroku miałam że dzieci z matką. Kluczowym słowem jest "faktyczna" opieka
dokładnie tak, gdy składali wniosek, to byli razem, czyli zlecam pracownikom zrobienie wywiadu, potem na jego podstawie i wyroku uchylenie, ale czy zrobić wszczęcie postępowania przed uchyleniem? następnie była żona składa wniosek o 500+
1. do uchylenia nie trzeba w ogóle wywiadu. Jest wyrok - od razu wszczęcie. uchylenie. Potem postępowanie w sprawie NP.
2. Kobieta składa wniosek, żadnego wywiadu na tę chwile nie trzeba, przyznanie.
Nie widzę na tę chwile podstaw do zrobienia wywiadu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare