Wnioskodawcą były mąż....... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 06 lip 2020, 12:31

przeczytaj ze zrozumieniem:
Art. 22. W przypadku zbiegu prawa rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka do świadczenia wychowawczego, świadczenie to wypłaca się temu z rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, który faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem. ...

Zbiegu to tutaj nie ma. I to z dwóch powodów. Najważniejszy jest tutaj:
Art. 4. 1. Celem świadczenia wychowawczego jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych.

2. Świadczenie wychowawcze przysługuje:

1) matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 2a, albo...
A to z tego powodu: "a była żona ma wyrok ,że ona zamieszkuje i opiekuje się dziećmi"
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2020, 12:50

Co nas wyrok obchodzi?
Trzeba ustalić stan faktyczny, a nie to co w wyroku napisane. Nie muszą wykonywać postanowień wyroku.
Jak żona złoży to zlecasz wywiad i na podstawie wywiadu ustalasz jak jest. Jak dziecko jest przy matce, razem mieszkają i to wyłącznie matka sprawuje nad nim opiekę opiekę to ojcu uchylasz decyzje a matce przyznanie.
grzegorz84
Stażysta
Od: 26 kwie 2019, 12:01
Zajmuję się: -ŚW-

Napisano: 06 lip 2020, 12:52

"Co nas wyrok obchodzi?"
Ciekawe podejście, bardzo ciekawe...
Szkoda czasu na dyskusję :roll:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2020, 13:10

de Charette pisze:
06 lip 2020, 12:52
"Co nas wyrok obchodzi?"
Ciekawe podejście, bardzo ciekawe...
Szkoda czasu na dyskusję :roll:
No właśnie żebyś wiedział, że nie ma znaczenia wyrok :)
Miałam taką sprawę. Wywiad był zlecony dlatego, że pisze czarno na białym faktyczną opiekę :)

4 prawników prosiłam o opinię.
Pan się odwołał do SKO od decyzji i przyznali mi rację ;)
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 06 lip 2020, 13:13

tak, w Polsce wyroki nie obowiązują :roll:
Tutaj nie ma mowy o zbiegu. Zbieg ma miejsce gdy dwoje rodziców mogą mieć prawo do 500. Facetowi się nie należy, bo zgodnie z wyrokiem dzieci są przy matce.
Matce się może nie należeć tylko w przypadku, gdyby dzieci faktycznie nie były z nią. Wywiad by był tylko w przypadku wątpliwości co do sprawowania opieki.
Proste jak budowa cepa.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2020, 10:36

Tak, tylko zauważ, że ojciec dzieci jak pisze autorka posta - nie chce oddawać pieniędzy. Więc może dzieci są z nim? U mnie właśnie tak było. Pan tłumaczył, że on pieniędzy nie odda i chce pobierać 500 plus ponieważ dzieci "często u niego nocują". Ja nie wiem ile to jest często. Opieka naprzemienna nie ustalona przed sąd. Więc musiałam mieć papier że dzieci są faktycznie z matką. Być może tutaj też tak jest. Lepiej jeden papier więcej niż o jeden mniej.
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x