wnioskodawca nie mieszka - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 10 lis 2015, 12:49

Małe pytanie....podczas wywiadu środowiskowego okazało się,ze wnioskodawca nie mieszka pod wskazanym adresem....mieszka w innej miejscowosci co potwierdziła córka. Pod wskazanym adresem mieszka córka z 3 dzieci, ale nie ma tytułu prawnego do lokalu. Na jakiej podstawie(artykuł)wydać decyzję odmowną?
:-)

Napisano: 10 lis 2015, 12:58

w uzasadnieniu brak wnioskodawcy w miejscu zamieszkania podczas wywiadu i co z tego wynikło..potwierdzenie córki, po to właśnie są wywiady. Żeby pomóc córce niech podpisze z nią umowę najmu i mieszka gdzie chce. Ona będzie mogła się ubiegać :|
tekla

Napisano: 10 lis 2015, 13:20

Córka już wie,że z umową może złożyć wniosek na siebie...tylko jaki artykuł podać przy decyzji odmownej konkretnie...o to mi chodzi

Napisano: 10 lis 2015, 13:49

art 2 pkt 2...... centrum życiowe wnioskodawcy znajduje się w innym lokalu
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2015, 21:01

A przepis 7.3.2 to od czego? ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2015, 22:48

a no trafne spostrzeżenie PCW można pojechać z 2 § na raz
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2015, 12:10

wahałam się co do tego artykułu ponieważ tam mowa jest o mniejszej liczbie osób zamieszkujących i gospodarujących z wnioskodawcą... a w tym przypadku wnioskodawca nie mieszka ...można i tak rozumieć:)

Napisano: 14 lis 2015, 22:28

Warto przypomnieć sobie jak to było np. rachunkiem zbiorów czy logiką. ;)
Jeśli ktoś nie mieszka, to jaka powinna być odpowiedź na pytanie „ile mieszka”? Moim zdaniem odpowiedź powinna brzmieć: „0”.
Idźmy dalej. Jeśli osoba A nie mieszka, to odpowiedź na pytanie „ile osób A mieszka” odpowiedź moim zdaniem powinna brzmieć: „0”.
Jeśli 1 osoba B mieszka, a żadna osoba A nie mieszka,odpowiedź na pytanie „ile osób A lub B mieszka” odpowiedź moim zdaniem powinna brzmieć: „1”, zaś na pytanie „ile (par) osób A i B mieszka” odpowiedź powinna brzmieć: „0”.
Tak więc jeśli wnioskodawca nie mieszka, to razem z nim mieszka 0 osób. Tak wynika z zasad matematyki.
Ta liczba jest na pewno mniejsza niż wykazana w deklaracji, więc jeśli wynika ona z wywiadu, to odmowa jest uzasadniona.

Tylko że moim zdaniem nie musi tak być automatycznie. Trzeba wziąć pow uwagę inne czynniki: na ile absencja jest długotrwała, czy może konieczna np. z powodu opieki nad osoba trzecią, czy kto inny może wystąpić z wnioskiem, może warto przymknąć oko i dać den dodatek, może wystarczy ostrzec, że tak ostatni raz...
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2015, 13:22

ta osoba co została jest poinformowana o tym jak może złożyć wniosek na siebie...a oka przymykać nie da się już dłużej...niestety. Wnioskodawca składał wniosek z córka i wnuczkami.....Córka tytułu prawnego nie ma...rozchodziło się tylko o podstawę prawną...nie wywody.

Napisano: 16 lis 2015, 16:00

Mam podobną sytuację, osoba nie mieszka w lokalu, na który złożyła wniosek o DM. Pracownik socjalny był 2 razy na wywiadzie i właściciela nie zastał. Wezwałam więc wnioskodawcę do stawienia sie w ośrodku. Osoba ta na oświadczeniu potwierdziła mi, że mieszka w innym miejscu. Czy macie może wzór decyzji na taką okoliczność?
ziutka24

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x