wnioskodawca umarł

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
leniuch

wnioskodawca umarł

Post autor: leniuch »

Witam, we wrześniu złożył wniosek ojciec na syna. W grudniu zmarł. Syn jest niepełnoletni, matka ma prawa do syna ale mieszkał osobno i nie była liczona do składu rodziny. Obecnie syn przebywa z matką i jej nowym mężem. Nie wiem teraz jak mam to rozwiązać ponieważ wypłacić nieżyjącemu nie można :roll:. myślę, że matka musi złożyć nowy wniosek na siebie, przedłożyć akt zgonu i oczywiście nowe dochody. Jak ma się do tego KPA. Czy muszę zakończyć decyzją stary wniosek, czy jak...? POMÓŻCIE !!! PLISSSS!!!
ebeee

Re: wnioskodawca umarł

Post autor: ebeee »

Ja bym dołączyła akt zgonu i tyle, no bo decyzji nie wstrzymasz bo komu wydasz decyzję jak wnioskodawca nie żyje.
leniuch

Owszem, tylko sobie myślę, że matka mogłaby teraz złożyć wniosek na syna, bo szkoda mi tego chłopaka, że nie dostanie stypendium. Tylko się zastanawiam czy muszę zrobić wygaśnięcie decyzji pierwotnej, czy jakoś tak. Nie jestem zbyt biegła w KPA.
julianna

Post autor: julianna »

m8i9ałam taka samą sytuacje matka zmarła a starała się na 2 dzieci , radczynie poradziły mi tak: wygaśniecie decyzji na zmarła matkę art. 104 par1 art.162 par 1 pkt1 kpa potem ojciec składał wniosek, wydawałam mu decyzję i wypłacałam stypendium na faktury, które przyniosła nieżyjąca matka
PRZYZNAJ DZIECKU TEŻ ZASIŁEK SZKOLNY ZE WZGLĘDU NA ŚMIERĆ RODZICA szkoda chłopca
leniuch

O widzisz, dzięki za konstruktywną podpowiedź. Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ