wpłata bezpośrednio od dłużnika - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 paź 2015, 15:37

Mam ogromny problem.
Mamy dużą wpłatę na konto bezpośrednio od komornika. Pracownicy merytoryczni twierdzą (po szkoleniach), że takie wpłaty należy odsyłać komornikowi a nie dzielić po nowemu i przekazywać odsetki i 60% do BP. Czy wpłatę od Pana X można na podstawie np. pisma od komornika przesłać do komornika? Może bezpieczniej odesłać Panu X i niech sam rozlicza się z komornikiem?
Anna5

Napisano: 21 paź 2015, 20:32

mam ten sam problem, wyslalam do komornika i juz nic nie zwrocil wszystko sobie potrącil na koszty postępowania, nie wiem jak prawidlowo robic i jak ksiegowac
ija

Napisano: 22 paź 2015, 7:18

Ja też jestem po szkoleniu i prowadzący na wstępie zaznaczył, że nie ma żadnej podstawy prawnej aby przesyłać do komornika należności otrzymane bezpośrednio od dłużnika.
basiabasia

Napisano: 22 paź 2015, 9:39

My wpłatę rozksięgowujemy u siebie a komornika powiadamiamy pismem
Agniecha2

Napisano: 22 paź 2015, 10:10

Dziękuję za odpowiedzi. Znów co szkolenie, to inna interpretacja - koszmar. Może ktoś jeszcze się wypowie?
Anna5

Napisano: 22 paź 2015, 14:00

Czy w ustawie jest zapis, że wpłaty bezpośrednie od dłużników ( z pominięciem komornika) należy przekazywać komornikowi?
Wiemy jak dzielić bo o tym ustawa mówi wyraźnie. Ciekawe co zrobisz jeśli dłużnik będzie uważał ze ma spłacone zaległości FA a wy będziecie nadal go " ścigać " i odda was do sądu gdzie pokaże swoje wpłaty. Co nas obchodzą koszty komornicze, to sprawy komornika i bez obaw na pewno je sobie ściągnie.
olega

Napisano: 22 paź 2015, 14:16

przepisy dot: egzekucji pozwalaja na to aby przyjąc wpłatę od dłużnika , a koszty komornicze tak i tak go nie ominą , przecież komornik zawsze uzgadnia zadłużenia z OPS-em
dcz

Napisano: 23 paź 2015, 9:54

Tak. Wpłatę należy przyjąć i zaksięgować zgodnie z przepisami. Byłam również na szkoleniu na którym była o tym mowa i prowadzący powiedział, że nie ma podstawy prawnej która mówiła by o zwrocie komornikowi wpłat od dłużnika. Mówił, że wpłatę się przyjmuje, księguje według określonych zasad, a komornika informuje o wpłacie pismem. Komornik może wystąpić do nas jako wierzyciela o zapłatę kosztów egzekucji wtedy musimy takie koszty zapłacić.
Aga_mgops

Napisano: 23 paź 2015, 12:48

Tak czy siak, i tak komornik dorwie się do tych pieniędzy...
monika11

Napisano: 26 paź 2015, 11:12

A macie może jeszcze wpłaty z urzędów skarbowych? Po zmianie ustawy?
Aga_mgops

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x