Nienależnie pobrany FA. PILNE BARDZO PROSZĘ O POMOC - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 paź 2015, 10:05

Witam wszystkich
Bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem bardzo początkującą księgową i nie chciałabym popełnić błędu.
Mam decyzję w sprawie nienależnie pobranego świadczenia z FA.
Mam należność główną, odsetki, koszty upomnienia. Nie zostało to ściągnięte ale z bieżącego okresu zasiłkowego będzie potrącane. Proszę pomóżcie mi to zaksięgować. Część dotyczy roku ubiegłego więc oddaję to do Urzędu Wojewódzkiego. Nie wiem tylko jak księgować potrącenie bo fizycznego wpływu na konto nie ma, na liście świadczeniobiorców osoby nie ma ale jest ściągnięcie do wysokości uzyskanego świadczenia.
kacha2

Napisano: 21 paź 2015, 11:37

to co dotyczy roku ubiegłego przypisujesz:
221/720 85212/0970 wł - należność główna
221/720 85212/0920 wł - odsetki
130/221 wpłata
222/130 przekazanie do gminy, a gmina do UW
kup ja nie przypisuję, dopiero w chwili wpłaty 130/720 85219/0690 wł - i to zostaje w mojej gminie

to co dotyczy roku bieżącego
240/410 85212/3110 zl - należność główna
221/720 85212/0920 wł - odsetki
130/240 i 130/130 z "-" zapis techniczny (NG)- będzie na wznowienie wydatków
130/221 odsetki
222/130 przekazanie odsetek (odsetki zawsze się oddaje do UW)

i do tego wszystkiego jeszcze zrobić odpis długu dłużnikowi na kwotę NP
Miłka

Napisano: 21 paź 2015, 13:01

Byłoby ok ale od paru lat ewidencję przychodów finansowych, w tym odsetek za zwłokę w zapłacie należności należy prowadzić przy użyciu konta 750 - „Przychody finansowe”. Konto 720 „Przychody z tytułu dochodów budżetowych” służy do ewidencjonowania wszystkich pozostałych przychodów w tym z tytułu podatków, składek, opłat i innych dochodów pobieranych przez budżet państwa.
basiabasia

Napisano: 21 paź 2015, 13:25

ups :) faktycznie miałam na myśli konto 750 do odsetek
Miłka

Napisano: 21 paź 2015, 13:27

Jak wynika z opisu do tego konta, na stronie Ma ujmuje się przychody z tytułu dochodów budżetowych, a na stronie Wn - odpisy z tytułu dochodów budżetowych. A zatem na stronie Ma konta 720 w korespondencji z odpowiednim kontem rozrachunkowym (np. 221 „Należności z tytułu dochodów budżetowych”) dokonuje się przypisu kwot, które w momencie wpływu na rachunek bankowy jednostki budżetowej stają się dochodami odpowiedniego budżetu. Dochody budżetu państwa to m.in. podatki i opłaty, dochody pobierane przez państwowe jednostki budżetowe, dochody z najmu i dzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze, dotyczące składników majątkowych Skarbu Państwa, odsetki od środków zgromadzonych na rachunkach bankowych państwowych jednostek budżetowych lub organów władzy publicznej, odsetki od lokat terminowych ze środków zgromadzonych na centralnym rachunku bieżącym budżetu państwa, odsetki od udzielonych z budżetu państwa pożyczek krajowych i zagranicznych, grzywny, mandaty, darowizny, dochody ze sprzedaży majątku, rzeczy i praw (por. art. 111 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. 157, poz. 1240 ze zm.). Natomiast do dochodów jednostki samorządu terytorialnego zalicza się w szczególności dochody własne (do których zalicza się m.in. podatki, opłaty, dochody uzyskane przez samorządowe jednostki budżetowe, darowizny, odsetki), subwencje ogólne, dotacje celowe z budżetu państwa - art. 3 ust. 1 ustawy z 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (Dz.U. z 2010 r. Nr 80, poz. 526).

Jak wynika z art. 11 ustawy o finansach publicznych, jednostkami budżetowymi są jednostki organizacyjne sektora finansów publicznych nieposiadające osobowości prawnej, które pokrywają swoje wydatki bezpośrednio z budżetu, a pobrane dochody odprowadzają na rachunek odpowiednio dochodów budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego.

Biorąc powyższe pod uwagę, jak również fakt, że jednostki budżetowe obowiązują szczególne zasady - odmienne od zasad obowiązujących jednostki stosujące w pełnym zakresie ustawę o rachunkowości - wynikające ze specyfiki działalności tych jednostek zasady ewidencji zdarzeń, powstałe przychody i koszty składają się zatem na podstawową działalność jednostki. Oznacza to, że należy je ujmować na stronie Ma konta 720, a zmniejszenia tych przychodów powinny być odnoszone odpowiednio na stronę Wn konta 720.

W wyniku wprowadzonych zmian w zakresie kont zespołu 7, powrócono do podziału przychodów jak i sposobu ustalania wyniku finansowego jednostek budżetowych według zasady wynikającej z ustawy o rachunkowości, tj.:
• przychodów uzyskanych przez jednostki budżetowe prowadzących działalność oświatową – gromadzonych na wyodrębnionym rachunku bankowym,
• przychodów z działalności operacyjnej obejmującej działalność podstawową jednostek, ewidencjonowaną na koncie 720 „Przychody z tytułu dochodów budżetowych”,
• pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych, ewidencjonowanych odpowiednio na koncie 760 „Pozostałe przychody operacyjne” i 761 „Pozostałe koszty operacyjne”,
- operacji finansowych, ewidencjonowanych odpowiednio na koncie 750 „Przychody finansowe” i 751 „Koszty finansowe[/color]”,
• operacji nadzwyczajnych, ewidencjonowanych odpowiednio na koncie 770 „Zyski nadzwyczajne” i 771 „Straty nadzwyczajne”.

A więc ja stosuję do odsetek konto 720 - tu bieżąca działanośc , nie 750, bo to dot.operacji finansowych
olaola

Napisano: 21 paź 2015, 13:30

Ja również mam do odsetek 720 cały czas
Agniecha2

Napisano: 21 paź 2015, 13:36

Przychody finansowe[edytuj]

Wikipedia
Skocz do: nawigacja, szukaj

Przychody finansowe – przychody przedsiębiorstwa z operacji finansowych. Są one księgowane w zespole 7 zakładowego planu kont (Przychody i koszty ich osiągnięcia) na koncie "Przychody finansowe". Należą do nich w szczególności:
1.przychody ze sprzedaży papierów wartościowych
2.przychody z dywidend (od zakupionych akcji)
3.odsetki uzyskiwane przez przedsiębiorstwo od: 1.lokat bankowych
2.udzielonych pożyczek
3.weksli obcych
4.papierów dłużnych (m.in. obligacji)
5.przeterminowanych należności
olaola

Napisano: 21 paź 2015, 13:37

a od kiedy wikipedia jest podstawą rzetelnych informacji?
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2015, 13:43

A dlaczego w sprawozdaniach z operacji finansowych (odsetki z k. 750) nie wykazujemy odsetek?
olaola

Napisano: 21 paź 2015, 13:53

Bardzo Wszystkim dziękuję za pomoc.
kacha2

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x