wpłata NP świadczenia wg której daty? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 lip 2017, 9:01

Pewnie się pytam o rzecz oczywistą ale co mi tam:)
Wpłacono NP świadczenie z ostatkami (jest harmonogram). Data wpłaty na poczcie to 30.06., a mi wpłynęły fizycznie te pieniądze na konto 01.07 (termin płatności był do 30.06.). Jak to zaksięgować? Wg której daty? Ja zawsze księguje wg daty wpływu. A jak będzie z odsetkami? Spóźnił się z wpłatą czy nie? Mój merytoryczny wprowadza sobie w system pod datą 30.06. i mamy potem rozbieżność w sprawozdaniu.
Miłka
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 16:57
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 21 lip 2017, 13:29

no właśnie, jak to prawidłowo jest?
nkr
Praktykant
Od: 14 paź 2016, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2017, 15:20

To która data decyduje zależy od charakteru należności.
Dla należności cywilnoprawnych obowiązują przepisy KC i będzie to data uznania rachunku.
Dla należności publicznoprawnych obowiązują przepisy ustawy Ordynacja podatkowa wg. której za datę zapłaty przyjmuję się datę dokonania wpłaty np. w urzędzie pocztowym.

NP to należności publicznoprawne więc zgodnie z powyższym dłużnik wpłacił w terminie.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2017, 7:51

podstawa prawna?
nkr
Praktykant
Od: 14 paź 2016, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2017, 10:10

Na podst. Art. 67 UoFP
Do spraw dotyczących należności o charakterze publicznoprawnym, nieuregulowanych UoFP stosuje się przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego i odpowiednio przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa .

Ordynacja Art. 60.
§ 1. Za termin dokonania zapłaty podatku uważa się:
1) przy zapłacie gotówką – dzień wpłacenia kwoty podatku w kasie organu po-datkowego lub na rachunek tego organu w banku, w placówce pocztowej, w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, biurze usług płatniczych lub w instytucji płatniczej albo dzień pobrania podatku przez płatnika lub inkasenta;
2) w obrocie bezgotówkowym – dzień obciążenia rachunku bankowego podatnika lub rachunku podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej lub rachunku płatniczego podatnika w instytucji płatniczej na podstawie polecenia przelewu.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x