wpłata od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 cze 2015, 15:02

Dłużnik wpłaca od pewnego czasu drobne sumy na nasze konto tytułem spłaty zadłużenia. Problem w tym że nie była jeszcze wydana decyzja o zwrocie (kobieta pobiera od stycznie) no a mimo tego poszło już proporcjonalne rozliczenie 60% dla BP i 40% dla nas.
Wiem, że źle robiłam, że powinnam najpierw odesłać do komornika :(
teraz przyszła kolejna comiesięczna wpłata - odeślę ją do komornika
ale co z tamtymi wpłatami już rozliczonymi?
Wiem, że zawaliłam bo nawet nie poinformowałam komornika o tych wpłatach...
Pomóżcie proszę!
Karlla

Napisano: 23 cze 2015, 15:10

wcale nie dłużnik nie musi płacić do komornika, jak chce to może wpłacać do ciebie to jego wybór, nawet w programie masz coś takiego jak wpłata od komornika, wpłata od dłużnika czy wplata z us.
Robisz dłużnikowi rozliczenie, ile wpłacił i jak tę wpłatę rozliczono i informujesz komornika że dłużnik dokonał wpłaty, ja sama radzę tym dłużnikom, którzy coś tam płacą żeby wpłacali od razu na konto ośrodka bo po co komornik ma sobie jeszcze pobierać od niego czy też od nas koszty komornicze, które nie są zbyt niskie.
Dłużnik ma spłacać zadłużenie i nie ważne w jaki sposób to robi czy od razu do ośrodka czy przez komornika. A decyzji zwrotowej nie musi być żeby spłacał zadłużenie, decyzję będziesz robić na koniec okresu
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2015, 15:18

anetag, nie rozsiewaj takich głupot!!!
Anett07

Napisano: 25 cze 2015, 8:29

nadal nie wiem :(
mogę przelać ostatnią wpłatę do komornika, a te poprzednie jak już są rozliczone pozostawić tak jak są?
Karlla

Napisano: 25 cze 2015, 9:19

A co konkretnie głupiego w tym co napisała anetag? Dlaczego tak nie można?
Bigno

Napisano: 25 cze 2015, 11:34

nikt?? nic??
Karlla

Napisano: 25 cze 2015, 11:40

oczywiście, że może wpłacać zadłużenie (które u nas posiada) na nasze konto. Nie ma warunku, że dopiero po wydaniu decyzji o zwrocie. Przecież ew. decyzje o zwrocie wydajesz wówczas, gdy DŁ ma u nas zadłużenie, którego nie spłacił i go do tego zobowiązujesz decyzją. Natomiast, gdy spłaci wszystko z danego okresu zas. to przecież wówczas nie wydajesz decyzji o zwrocie.
ODA

Napisano: 25 cze 2015, 13:51

Anett07 dlaczego napisałaś to co napisałaś na decyzji o zwrocie (jeśli już jest taka) podajemy konto Ośrodka więc po co byłoby to robione jeśli nie mogliby przyjmować wpłat dłużników?
zaq1

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x