wprowadzenie i zakończenie OZPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 10:45

Witam! Mam pytanie co wpisujecie we wstępie i podsumowaniu OZPS. Będę wdzięczna za propozycje.
Dorisss

Napisano: 28 kwie 2014, 12:45

SZCZERZE TO NIC :P
XXXXXXXXXXXX

Napisano: 28 kwie 2014, 15:01

Jeśli masz Strategię Rozwoju Gminy to masz tam duży materiał do obróbki pod pomoc społeczną i Ocenę. Ja dodawałem dużo od siebie.
teddy

Napisano: 29 kwie 2014, 12:13

Wnioski końcowe

Zastanawiając się nad wielkością istniejących zasobów pomocy społecznej pod kątem faktycznych potrzeb i problemów społecznych, biorąc zarazem pod uwagę ekonomię sił i środków należy stwierdzić, iż pozostają one na poziomie dobrym.
Jednocześnie wymiar istniejących problemów społecznych ukazuje konieczność znacznych nakładów i środków na realizację nałożonych ustawowo zadań w obszarze pomocy społecznej oraz dalszy rozwój działań ukierunkowanych na przeciwdziałanie występującym problemom społecznym.
Analiza danych w obszarze pomocy społecznej ukazuje także permanentne nakładanie się na siebie różnych problemów społecznych w rodzinach potrzebujących wsparcia. Szczególną uwagę należy zwrócić już po raz kolejny na kwestie związane z bezrobociem, długotrwałą lub ciężką chorobą oraz niepełnosprawnością.
Powyższe dane pokazują ścisłą zależność pomiędzy w/w przesłankami udzielania pomocy mieszkańcom naszej gminy.
Planując realizację zadań z zakresu pomocy społecznej szczególną uwagę należy zwrócić na działania ukierunkowane na ochronę i polepszenie warunków życia najsłabszych grup społecznych, zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz na tworzenie warunków umożliwiających im aktywne uczestnictwo w życiu społecznym.
OP S

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x