Członek rodziny stara się o bycie opiekunem prawnym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 9:23

hej,
jestem asystentem rodziny.
Mam taką sytuację:
Jest sobie rodzina. Rodzice piją. W domu są małoletni i dorosłe dzieci. Dorosła córka stara się o zostanie opiekunem prawnym niepełnoletnich braci.
Dzisiaj wspólnie napisaliśmy wniosek do Sądu o ustanowienie jej jako opiekuna prawnego nad dziećmi. A teraz jak ma zostać rodziną zastępczą dla nich? Czy też ma pisać jakieś pismo? Czy póki co czekamy na odpowiedź w sprawie którą złożyła?
Podpowiedzcie proszę, bo pracownik socjalny umył ręce...
Z góry dziękuję za pomoc
purpura
Praktykant
Od: 27 lip 2012, 8:55
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 10:36

Asystencie, mylisz pojęcia. Opiekunem prawnym zostaje się w stosunku do osób ubezwłasnowolnionych, a nie wobec rodzeństwa.
W pśmie do sądu ta dorosła córka niech zawnioskuje o :
1) o pozbawienie rodziców władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi
2) ustanowienie jej rodziną zastępczą wobec tych dzieci.
Jednakże sprawa nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać... Rodzic zastępczy powinien stworzyć dzieciom lepsze warunki od tych, w których dotychczas przebywali. Nie wiem, czy ta dorosła córka zamierza z tymi dziećmi mieszkać w tym samym mieszkaniu czy też ma swoje?... :?:
Esia

Napisano: 06 maja 2014, 14:27

Nie do końca zgadzam się z Esią. Jeśli rodzice zostaną pozbawieni władzy rodzicielskiej, wtedy niepełnoletnie dzieci będą musiały mieć ustanowionego opiekuna prawnego. Pełnoletnia siostra może wtedy zostać i opiekunem prawnym i spokrewnioną rodziną zastępczą. Opiekunem prawnym nie mogłaby zostać, gdyby rodzice mieli tylko ograniczoną władzę rodzicielską - wtedy tylko spokrewnioną rodziną zastępczą.
Pozdrawiam.
elza

Napisano: 06 maja 2014, 14:45

Dla małoletnich ustanawia się opiekunów pranych.
Ale albo rodzina zastępcza albo opiekun.
Wredna1

Napisano: 07 maja 2014, 8:09

Nie zgadzam się. Rodzina zastępcza nie zostaje z marszu opiekunem prawnym dziecka. Można być i rodziną zastępczą i opiekunem prawnym.
elza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x