zmiana zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 kwie 2023, 7:54

dodatek przyznany do lipca br., spółdzielnia mieszkaniowa informuje nas, że od maja zaprzestaje obsługi danego bloku, nie wiemy kto będzie teraz zarządcą jakie czynności podjąć dalej w stosunku do wnioskodawcy?
zogan
Stażysta
Od: 15 kwie 2020, 7:18
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 kwie 2023, 13:26

zogan pisze:
11 kwie 2023, 7:54
dodatek przyznany do lipca br., spółdzielnia mieszkaniowa informuje nas, że od maja zaprzestaje obsługi danego bloku, nie wiemy kto będzie teraz zarządcą jakie czynności podjąć dalej w stosunku do wnioskodawcy?
cóż...dodatek wnioskodawcy dalej się należy...bo blok stoi i czynsz płacą...zmieni się tylko zarządca a to już trzeba poczekać...może pod koniec kwietnia lub na początku maja wyjaśni się sytuacja :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 kwie 2023, 15:19

no i potem jak się wyjaśni postanowieniem z urzędu zmienia się decyzje w części dotyczącej że dodatek wypłaca się dla administratora tj X a nie Y lub innej uprawnionej osobie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2023, 7:52

rozumiem, że robicie to zgodnie z art. 7 ust. 10 DM i nawet jak się zmienia zarządca i koszty to nic nie zmieniacie przez okres 6 -cy. Dopytuje bo nie jestem przekonana...
zogan
Stażysta

Napisano: 12 kwie 2023, 9:10

tak dodatek przez 6 miesięcy jest niewzruszony mimo zmian wpływających na jego wysokość
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2023, 8:02

czy wzywać te osoby s=do złożenia stosownych wyjaśnień. Otrzymaliśmy informację ze spółdzielni, żadna z osób pobierających DM nie poinformowała nas o tym fakcie
zogan
Stażysta

Napisano: 24 paź 2024, 10:34

interpretacja z lexa:
...w związku ze zmianą zarządcy budynku organ powinien stwierdzić w formie decyzji administracyjnej wygaśnięcie decyzji przyznających dodatek mieszkaniowy na okres do 31.07.2023 r., w trybie art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - dalej k.p.a. Powołane przepisy k.p.a., regulują jeden z nadzwyczajnych trybów postępowania administracyjnego. Treść art. 162 § 1 k.p.a., stanowi, że organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo, gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony;
2) została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku.
Organ stwierdza wygaśnięcie decyzji w drodze decyzji (art. 162 § 3 k.p.a.). Wobec powyższego, w niniejszej sytuacji, organ powinien wygasić decyzje przyznające dodatek mieszkaniowy z uwagi na słuszny interes organu, który wypłaca to świadczenie ze środków własnych gminy (art. 9 u.d.m.). Z kolei osoby ubiegające się o dodatek mieszkaniowy mogą złożyć wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego w dowolnym wybranym przez siebie terminie, ponieważ przepisy u.d.m., w porównaniu do innych aktów prawnych, nie zawierają ściśle określonego terminu na złożenie wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Na jakie art. się powołać przy wyłącznie zmianie decyzji w zakresie zarządcy?
Czy zmiana zarządcy to już bezprzedmiotowość wg Was?
ops-ops
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 14:26
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2024, 11:12

Lex faktycznie radzi zakończyć decyzję.
Dla mnie zmiana zarządcy nie jest ku temu powodem. Ostatnio miałam podobną sytuację, stawili się obaj zarządcy (poprzedni i obecny), spisali w mojej obecności świadczenia. W systemie dokonałam zmiany, poinformowałam świadczeniobiorcę pisemnie jak również nowego zarządcę o art. 8 ust. 4 itd.
Decyzja u mnie nadal trwa :D
Warunkiem takiej postępowania jest jednak fakt, że nowy zarządca zawrze umowę najmu z tym lokatorem, który pobiera DM. U mnie już umowa została zawarta, gdy już stawili się w urzędzie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 paź 2024, 12:04

Co z dodatkiem mieszkaniowym za część miesiąca?
Zarządca stary z nowym sam się rozlicza?
Czy ja to jakość rozstrzygam?
ops-ops
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 14:26
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2024, 14:39

ops-ops pisze:
24 paź 2024, 12:04
Co z dodatkiem mieszkaniowym za część miesiąca?
Zarządca stary z nowym sam się rozlicza?
Czy ja to jakość rozstrzygam?
Dodatku nie przeliczasz na dni. Jeśli zmiana zarządcy nastąpiła po 10, czyli po wypłacie to zmieniasz od kolejnego miesiaca. Jeśli wcześniej, to niech napiszą, że rozliczą się sami.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x