wstrzymanie na wniosek strony jest taka możliwość - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 09 maja 2019, 13:35

Pietras pisze:a co zrobisz w sytuacji, gdy wstrzymane świadczenie nie zostanie odebrane do końca danego okresu świadczeniowego? Spójrz na art. 23 ust.6
Strona prosi o wstrzymanie w maju 2019
wstrzymujesz wypłatę SW
zachodzi obawa o koordynacje wysyłasz wniosek do UW
jest grudzień 2019 (nowy okres) przychodzi odpowiedź: brak koordynacji
świadczenie za maj, czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień przepada zgodnie z art. 23 ust. 6 :D
strona ma pretensje bo nie wiedziała - czynność mat-techn = brak pouczenia.
Moim zdaniem takimi praktykami to sobie można tylko bajzlu narobić. Lepiej się trzymać prawa. Wyżej masz linki, poczytaj.

art. 23 dotyczy zupełnie innej sytuacji niz tutaj opisana dot wstrzymania wyplat z urzędu jeżeli osoba nie podejmuje świadczenia przez 3 m-c/nie udzieliła wyjaśnien na wezwanie a tutaj nawet na liscie wypłat takiej osoby nie bedzie.

w ustawie nie ma nic o zaprzestaniu wypłat świadczeń do czasu wyjaśnienie czy zachodzą elementy koordynacji to wiele ośrodków tak właśnie robi - czynność techniczna. (na szkoleniach nawet tak mówia)
1986
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 10:16
Zajmuję się: sw

Napisano: 09 maja 2019, 15:04

Pietras pisze:a co zrobisz w sytuacji, gdy wstrzymane świadczenie nie zostanie odebrane do końca danego okresu świadczeniowego? Spójrz na art. 23 ust.6
Strona prosi o wstrzymanie w maju 2019
wstrzymujesz wypłatę SW
zachodzi obawa o koordynacje wysyłasz wniosek do UW
jest grudzień 2019 (nowy okres) przychodzi odpowiedź: brak koordynacji
świadczenie za maj, czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień przepada zgodnie z art. 23 ust. 6 :D
strona ma pretensje bo nie wiedziała - czynność mat-techn = brak pouczenia.
Moim zdaniem takimi praktykami to sobie można tylko bajzlu narobić. Lepiej się trzymać prawa. Wyżej masz linki, poczytaj.
przecież 23 ust. 6 dotyczy wstrzymania z urzędu, a nie na wniosek strony, nic tej osobie nie przepadnie
z resztą o konsekwencjach wynikających z 23 ust. 6 informuję stronę w wezwaniu i w informacji o wstrzymaniu wypłaty, więc nie może mi zarzucić, że nie wiedziała.
Przeczytałam wyroki z linków, ale jak sam wiesz, wyroki nie są dla nas wiążące, bo dotyczą tylko tej konkretnej sprawy.
Gdybym chciała robić wszystko zgodnie z masą wyroków to każda decyzja zwrotowa byłaby przez moje SKO uchylona, bo nasze SKO wymaga uchylenia decyzji wstecz, a dopiero potem żądania zwrotu
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2019, 15:10

de Charette pisze: Widzę, że mimo mojej dwumiesięcznej nieobecności nic się nie zmieniło...
już się martwiłam co się z Tobą dzieje
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x