wszczęcie i zawieszenie razem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 gru 2013, 16:12

kobieta odwołała sie od decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. akta wysłałam do sko . dzisiaj składa o umorzenie tych świadczeń.
co powinnam zrobić?
~malgo

Napisano: 31 gru 2013, 10:56

jeszcze raz proszę o pomoc

kobieta odwołała sie od decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. 20 grudnia akta wysłałam do sko . dzisiaj składa o umorzenie tych świadczeń, jednak bez dokumentów potwierdzających sytuację rodzinną, tylko podanie.
co powinnam zrobić:
1. czy wezwać do dostarczenia dokumentów np opłat, kart leczenia itp i czy mogę zastosować rygor bez rozpatrzenia?
2. czy wszczynam i zawieszam postępowanie do wyjaśnienia przez sko?

dzięki za odpowiedzi
~malgo

Napisano: 31 gru 2013, 12:44

a moze jednak umorzyć na bezprzedmiotowość (decyzja o zwrocie jest nie prawomocna)?
~malgo

Napisano: 31 gru 2013, 13:04

zawieszenie postępowania - art. 97 par. 1 pkt 4 kpa
najpierw sko musi rozpatrzec odwołanie, dopiero wtedy możesz zając się sprawą umorzenia świadczeń
jak sko utrzyma w mocy to podejmiesz zawieszone postępowanie, jak sko da do ponownego rozpatrzenia to podejmiesz i umorzysz postępowanie jako bezprzedmiotowe
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2013, 13:04

ps wniosek strony wszczyna postępowanie, więc wszczęcia się nie robi\\- to tak samo jakby złożyła wniosek o zr
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2013, 13:05

Nie możesz umorzyć czegoś co jeszcze nie jest ustalone /decyzja o nienależnym świadczeniu jest nieprawomocna/. Skoro klientka zwróciła się o umorzenie nienależnie pobranych świadczeń to wydaj postanowienie o zawieszeniu postępowania w tej sprawie do czasu rozstrzygnięcia przez SKO. Art. 97 § 1 pkt 4 kpa
~olaf

Napisano: 31 gru 2013, 13:25

olaf dlatego ze decyzja jest nieprawomocna to myslałam żeby umorzyć postępowanie (tak też poradził prawnik)
ale sama już nie wiem moze faktycznie zawiesić postępowanie do czasu roztrzygnięcia
~malgo

Napisano: 31 gru 2013, 14:07