kobieta odwołała sie od decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. akta wysłałam do sko . dzisiaj składa o umorzenie tych świadczeń.
co powinnam zrobić?
kobieta odwołała sie od decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. 20 grudnia akta wysłałam do sko . dzisiaj składa o umorzenie tych świadczeń, jednak bez dokumentów potwierdzających sytuację rodzinną, tylko podanie.
co powinnam zrobić:
1. czy wezwać do dostarczenia dokumentów np opłat, kart leczenia itp i czy mogę zastosować rygor bez rozpatrzenia?
2. czy wszczynam i zawieszam postępowanie do wyjaśnienia przez sko?
zawieszenie postępowania - art. 97 par. 1 pkt 4 kpa
najpierw sko musi rozpatrzec odwołanie, dopiero wtedy możesz zając się sprawą umorzenia świadczeń
jak sko utrzyma w mocy to podejmiesz zawieszone postępowanie, jak sko da do ponownego rozpatrzenia to podejmiesz i umorzysz postępowanie jako bezprzedmiotowe
Nie możesz umorzyć czegoś co jeszcze nie jest ustalone /decyzja o nienależnym świadczeniu jest nieprawomocna/. Skoro klientka zwróciła się o umorzenie nienależnie pobranych świadczeń to wydaj postanowienie o zawieszeniu postępowania w tej sprawie do czasu rozstrzygnięcia przez SKO. Art. 97 § 1 pkt 4 kpa
olaf dlatego ze decyzja jest nieprawomocna to myslałam żeby umorzyć postępowanie (tak też poradził prawnik)
ale sama już nie wiem moze faktycznie zawiesić postępowanie do czasu roztrzygnięcia