wychowanek MOW - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 sie 2010, 22:36

Witam,
mam pytanie/prośbę odnośnie takiej sprawy. Wychowanek pod koniec sierpnia kończy 18 lat i opuszcza MOW. W chwili obecnej przebywa u swoich rodziców bioloicznych. W indywidualnym programie usamodzielnienia, który został sporządzony w ośrodku, chłopak zadeklarował, że będzie kontynuował naukę w szkole zawodowej. Skończył gimnazjum. Jednakże teraz zmienił decyzję i nie zamierza dalej się uczyć. Tylko czeka aż skończy 18 lat i przyjdzie do pcpr po wyprawkę i pomoc na usamodzielnienie. Co w takim przypadku robić, czy wypłacać mu pieniądzę i dać wyprawkę skoro nie zamierza dalej się uczyć. Wystarczy mu wykształcenie gimazjalne- tak mówi. Myślę,że nie było by to w porządku wobec innych wychowanków, którzy zamierzają edukację kontynuować. Dziękuję za pomoc i wskazówki

~Kinga

Napisano: 25 sie 2010, 9:54

ja bym w tym przypadku zdecydowanie odmówiła bo nie realizuje założeń programu usamodzielnienia niech sie odwoła do sko
~Iza

Napisano: 25 sie 2010, 9:57

Co wy gadacie za bzdury!!! z chwilą ukończenie 18 lat waszym obowiazkiem jest go usamodzielnić i juz!!! powinien dostać gdyz wychodzi i wkracza na samodzielna drogę!! a CZY ON CHCE CCZY NIE SIE UCZYC TO JUZ NIE WASZE ZMARTWIENIE!!
No wszyscy nie mogą byc wykształceni, ktoś musi rowy kopać.
~Niko

Napisano: 26 sie 2010, 15:01

jakie rowy, Niko?! to przyszły klient OPS, jak chcesz, to sobie takich hoduj.
~@

Napisano: 26 sie 2010, 17:26

ja bym zmieniła ipu razemz nim oczywiście i zamiast dalszego etapu kształcenia to: podjęcie styazu, pracy, wpisanie na liste bezrobotnych itd, przede wszystkim aktywizacja - oczywiscie że nie musi kończyć szkół jednak musi wykazać w jaki sposób zamierza sie utrzymac w przyszłosci bo byc moze zrozumie że bez szkoły to rzeczywiście ops go czeka, można go wspomóc kursem kwalifikacyjnym - lub deklaracja wzięcia udziału w systemówce np na drugi rok, wypłata jednorazowych swiadczen w tym przypadku jest na samym końcu
~lila

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x