Wychowawczy na bliźnięta Elmer i inne mądre głowy pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 16 wrz 2014, 9:46

czy wy macie jakieś informacje co na to nasze Ministerstwo ...30 czerwca pan Podgórski wypowiadał się na łamach DGP "....że jeszcze w tym tyg. może zapaść decyzja o przygotowaniu takiej nowelizacji...." i co?

napiszcie które SKO przyznało wyrównanie:)
edar

Napisano: 16 wrz 2014, 10:13

ups pisze:Sipera a w jakim mieście to SKO przyznało te 15 tys?
SKO Leszno
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 16 wrz 2014, 18:56

kalina2 bezprawiem jest dawanie 1 dodatku na dwójkę lub więcej dzieci.
Chcesz pisać do prokuratora? To pisz do Generalnego :) - to właśnie on wystąpił do NSA o zajęcie stanowiska jak powinno się interpretować art. 10 :D
I NSA jasno się wyraziło w Uchwale z czerwca, że dodatek należy się na każde dziecko! I to nie jest żadna nowelizacja ustawy. Zrozumcie, że to uchwała stanowi jak należy interpretować art. 10 ciągle aktualnej ustawy.

I jak SKO chcesz zgłaszać do prokuratury to zgłoś też sądy WSA, które mając Uchwałę NSA orzekają dodatek na każde dziecko - BO TAK JEST ZGODNIE Z PRAWEM.

A nowelizacji tak szybko nie będzie bo sprawa nie jest taka prosta. Jak się da jednym to i drudzy się upomną. Póki co my rodzice wieloraczków.

ja bym zgłosiła do prokuratury, że OPSy i niektóre SKO marnują publiczne pieniądze, bo nie przyznają dodatku na każde dziecko i zmuszają rodziców do odwoływania się, pomimo, że od czerwca wiemy doskonale jak należy interpretować art. 10 ustawy o św. rodz.. A droga odwoławcza kosztuje - nas podatników :)

pozdrawiam ;)
an.ma

Napisano: 17 wrz 2014, 7:24

do prokuratury można zgłosić nie to, że na bieżąco przyznali, ale to, że unieważnili decyzje. Do tego nie było podstaw.
Nowelizacja jest bardzo prosta, tylko ministerstwo jest zajęte czymś innym i pewnie jeszcze nie widzi problemu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 8:47

an.ma bełkoczesz jak potłuczona, nie mając pojęcia jaka jest moc uchwał nsa i jak się je stosuje. Nie mają one żadnej mocy wstecznego działania, co najwyżej od dnia wydania takiej uchwały. I tu jest bezprawie i zenująca niekompetencja tego niedouczonego sko.
magda3

Napisano: 25 wrz 2014, 23:35

Przecież prawo mówi wyraźnie, ze działa sie na korzyść wnioskodawcy o ile przepisy sa niejasno sformułowane i czegoś nie zabraniają. Dla mnie interpretacja przepisu NSA jest pełnym wyjaśnieniem wątpliwości i dziwie sie, ze w decyzjach po wydawanych po wyroku NSA tj. czerwcu b.r. dalej przez pracownikow socjalnych w urzędach wydawane sa decyzje pomijajace zasilek wychowawczy na kolejne dziecko z ciazy wieloraczej. Jestem prawnikiem z długoletnim doświadczeniem w zakresie decyzji administracyjnych i jak dla mnie wyrok NSA trzeba zamiescic w podstawie prawnej decyzji i ... po problemie. Wiadomo, ze co swiatlejsi petenci nie popuszczać i bedą sie odwoływać do skutku psując wam statystyki i ... niestety maja racje
Radca prawny

Napisano: 26 wrz 2014, 7:16

Ten Twój nick to bardzo na wyrost nie?
Radca prawny pisze:dalej przez pracownikow socjalnych w urzędach wydawane sa decyzje
Pracownicy socjalni nie wydają decyzji administracyjnych -> świadczenia rodzinne to w ogóle nie jest działka pracowników socjalnych
Radca prawny pisze:jak dla mnie wyrok NSA trzeba zamiescic w podstawie prawnej decyzji
Nie można.
Radca prawny pisze:co swiatlejsi petenci nie popuszczać i bedą sie odwoływać do skutku psując wam statystyki
Odwołania nie psują żadnych statystyk, ani w jakikolwiek sposób nie uderzają w organ który wydał decyzję.
Radca prawny pisze:Przecież prawo mówi wyraźnie, ze działa sie na korzyść wnioskodawcy
Pokaż go to palcem. Jest taka zasada, ale gdzie masz twardy zapis?
Radca prawny pisze:o ile przepisy sa niejasno sformułowane i czegoś nie zabraniają
W postępowaniu administracyjnym zasada "co nie zabronione, jest dozwolone" nie funkcjonuje.
Radca prawny pisze:Dla mnie interpretacja przepisu NSA jest pełnym wyjaśnieniem wątpliwości i dziwie sie
No ja akurat po tej uchwale też bym przyznał zgodnie z wykładnią NSA, tutaj pełna zgoda.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2014, 11:33

Gdybyś był radcą, to nie wypisywałbyś takich głupot. Art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych wyraźnie mówi: "36 m-cy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu." Nigdzie nie ma mowy o przyznawaniu dwóch dodatków. Jeśli przyzna SKO lub sąd, to chętnie wypłacę, natomiast nie widzę powodu, dla którego miałabym podpisać decyzję przyznającą dwa dodatki niezgodnie z prawem i później może za to odpowiadać.
~`Ewa

Napisano: 26 wrz 2014, 12:50

Ja mam podobną sprawę na trojaczki i czekam na decyzję sko bo strona wniosła o wznowienie postępowania bo decyzje były już zakończone. To jakaś niedorzeczność robią z nas pracowników durnia bo to my musimy wysłuchiwać żali i pretensji i tłumaczyć idiotyczne przepisy które nigdy nie są jednoznaczne.
wwww

Napisano: 26 wrz 2014, 14:30

a ja sama podpowiedziałam 2 matkom trojaczków 3 bliźniaków aby zrobiły ten sam nr co u Sipery ( to samo SKO) . Skoro przyznali jednej niech tamtym tez przyznają. Ja wypłacę około 50 tyś. z tego 3% dla nas życ nie umierac
Jola 1

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x