wychowawczy-um. zlecenie.-pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 cze 2015, 12:36

Są podobne wpisy na forum ale i tak zapytam :) kobieta ma przyznany dodatek wychowawczy od 04.05.2015. Cały kwiecień i cały maj 2015 były umowy zlecenie- co miesiąc w sumie dwie- i co ja ma teraz zrobic? jak przelicze dochód za maj to w czerwcu utrata prawa do zr. tylko czy moge przeliczyc skoro sa dwie odrebne umowy? No i co z dodatkiem "wychowawczym" czy jest zwrot za maj skoro podjeła pracę? Mam wszcząć postępowanie zeby ustalić stan faktyczny? Jak dla mnie albo dodatek albo praca i uwazam ze powinna zwrócić za maj skoro 5 razy w miesiacu dojezdza do pracy.
mok

Napisano: 01 cze 2015, 14:03

to czy praca nie koliduje z wychowaniem dziecka oceniasz Ty , a nie osoba przebywająca na urlopie wych. Skoro zostawiała z kimś dziecko to to juz nie jest sprawowanie osobistej opieki więc za okres umowy zwrot. Natomiast umowa nie jest ciągła, więc nie ma uzyskania.
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2015, 14:26

No racja....nie ma ciągłości, nie ma drugiego miesiąca pracy tylko musze sobie pokserowac te umowy i utracic dochód jak przyjdzie po rodzinne za dwa lata :) a czy moge wszcząc postepowanie na okolicznosc sprawdzenia jak ta opieka faktycznie wygląda i w ramach wszczęcia poprosic pracownika socjalnego zeby wywiad mi zrobił?
mok

Napisano: 01 cze 2015, 14:36

moim zdaniem nie musisz żadnego wywiadu mieć, nie sprawowała osobistej opieki w tym czasie więc zwrot ( ja uważam ze jedyna praca którą sie nadaje to skręcanie długopisów w domu, czy cokolwiek innego co może wykonywać gdy dziecko śpi)
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2015, 14:41

chodzenie dziecka do przedszkola w trakcie wychowawczego nie jest przeszkodą więc dlaczego w tym czasie nie może pracować?
Kati@

Napisano: 01 cze 2015, 14:54

Kati@ pisze:chodzenie dziecka do przedszkola w trakcie wychowawczego nie jest przeszkodą więc dlaczego w tym czasie nie może pracować?
nie mam dzieci chodzących do przedszkola- dlaczego to nie jest przeciwwskazanie? W sumie powinno byc odwołując sie do wpisów Diaboliny
mok

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x