wyciągi z kont bankowych klientów - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 gru 2014, 15:06

Proszę o informację czy żądacie od klientów wyciągów z ich konta bankowego (jeśli takie podają)?
Robsonik
Praktykant
Od: 10 gru 2014, 15:03
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 8:42

I co jeszcze? Nie wystarczy oświadczenie klienta o sytuacji majątkowej? A co, gdy klient ma jeszcze inne konto? Może przejmiesz uprawnienia skarbówki, komornika itp?
bebo

Napisano: 12 gru 2014, 11:23

Pytanie było grzeczne, pytałem czy to robicie czy nie. Jeśli ktoś jest bardzo sfrustrowany swoją pracą lub pytaniami na forum to cóż poradzić.... pozdrawiam
Robsonik
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2014, 12:25

Pytanie było z gatunku nierozsądnych, a odpowiedź adekwatna do pomysłu.
bebo

Napisano: 12 gru 2014, 14:02

Nierozsądne to jest przyjmowanie wszelkich oświadczeń klienta, a co do pomysłu to jest on jak najbardziej zgodny z prawem - zasoby klienta zgromadzone na jego koncie są wliczane do dochodów. Inną sprawą jest czy klient ma jakieś inne konta, o których nie wiemy. Teraz mówimy o koncie, o którym wiemy bo tam przelewamy zasiłki.
Tak na marginesie to mam wrażenie że jest Ci wszystko jedno komu przydzielasz publiczne pieniądze bo jesteś za bardzo obciążony/a/ pracą.
Ciekawe tylko czy jak się okaże, że te wszystkie świadczenia są nienależnie pobrane to nie będziesz miał/a/ "papierków do zrobienia" x razy więcej
Robsonik
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2014, 17:32

Nierozsądne jest brnięcie dalej bzdurach , które piszesz. Czytaj- co piszą inni i wyciągaj wnioski.
NIe ATAKUJ NIE OCENIAJ LUDZI
12345

Napisano: 12 gru 2014, 21:37

@Robsonik
No, no... Klient na koncie bankowym, używanym wyłącznie do wypłat zasiłków, ma 70 zł. Według poprzednich wpisów, należy jemu tę kwotę uznać jako dochód - pewnie za karę, że nie wydał wszystkich pieniędzy z poprzedniego zasiłku, czy jak? Tak przy okazji, to proszę o podstawę prawną żądania wypisu z konta?
"Nierozsądne to jest przyjmowanie wszelkich oświadczeń klienta"... Od kiedy to stosowanie się do przepisów, obowiązujacych prac. socj. jest nierozsądne? Jak zatem nazwać bezprawne żądania okazywania dokumentów, które nie są niezbędne i mogą być zastąpione oświadczeniem?
Ja nie atakuję, zadaję być może niewygodne pytania.
bebo

Napisano: 15 gru 2014, 11:02

do osoby "12345"
Zgodnie z twoim nickiem policz najpierw do pięciu, a najlepiej się prześpij, bo tak się gotujesz, że nawet błędy ortograficzne robisz.
A co do znajomości przepisów i działań art.107 ust 5d uops "W przypadku gdy okoliczności sprawy, mające wpływ na prawo do świadczeń, wymagają potwierdzenia innym oświadczeniem lub dokumentem niż wymienionym w ust. 5b, można domagać się takiego oświadczenia lub dokumentu".
I tyle w temacie.
Robsonik
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 0:51

@Robsonik, chcesz walczyć z forumowiczami, kopiąc po kostkach, czy uzyskać odpowiedź?

Prawdę mówiąc, tę odpowiedź napisałeś sam, bo zacytowałeś przepis, w którym dwukrotnie napisano o oświadczeniu. Nie bez powodu oświadczenie jest postawione na pierwszym miejscu, jako alternatywa dla dokumentu. "Lub" oznacza równoważność i po to wprowadzono zmiany w pierwotnej treści Ups, żeby przepisy były mniej dokuczliwe dla obywateli. Stało się to parę lat temu, wprowadzono Ustawę z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców, która w art. 59. zmieniła Ustawę z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Z Kpa wynika, że trzeba podać konkretny przepis, wymagający wyłącznie zaświadczenia w danej sprawie, a tu tego nie ma, bo może być oświadczenie.
bebo
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 23:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 9:45

Z nikim nie chcę walczyć, mój pierwszy wpis to pytanie "czy żądacie od klientów wyciągów z ich konta bankowego (jeśli takie podają)" Oczekiwałem potwierdzenia lub zaprzeczenia i ewentualnie jakiś przykładów sytuacji, w których chcecie wglądu w wyciągi bankowe. Nie oczekiwałem oceniania i kąśliwych uwag typu "Może przejmiesz uprawnienia skarbówki, komornika itp?
A wracając do sedna - po to ktoś w ustawie zawarł zapis "oświadczenia lub dokumentu" żeby w jakiś konkretnych sytuacjach oczekiwać jednego lub drugiego. I tu się nasuwa proste pytanie - Czemu służy ten zapis (dotyczący dokumentu) skoro zawsze można złożyć oświadczenie i klient bardzo chętnie wszystko napisze. Ja i prawnik z którym się konsultowałem twierdzi właśnie, że w celu weryfikacji takich niewiarygodnych oświadczeń. Istnieje przecież coś takiego jak dysproporcje między deklarowanym dochodem, a tym co pracownik zastaje w domu klienta.
I jeszcze jedno - ktoś mądry kiedyś powiedział, że nie ma głupich pytań....
Pozdrawiam i kończę temat
Robsonik
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x