wydać kolejną decyzje o uznaniu za uchylającego się? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 sty 2018, 14:54

Mam dłużnika, który nigdy wcześniej nie był na wywiadzie. W 2016 r. uznano go za uchylającego się od zobowiązań oraz odebrano mu prawo jazdy i wysłano wniosek do prokuratury. Teraz zgłosił się na wywiad, jest bezrobotnym nie zarejestrowanym – zobowiązałam go do zarejestrowania się i wysłałam do Pup informacje o potrzebie aktywizacji. Nie zarejestrował się. Co w takiej sytuacji? Kolejny raz mam wszczynać postępowanie i wydawać decyzję o uznaniu go za uchylającego mimo, że tamta decyzja pozostaje w mocy. W art. 5a jest napisane tylko, że nie wszczyna się postępowania jeśli jego sytuacja nie uległa zmianie albo jeśli nie zgłosił się na wywiad. Bez sensu.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 sty 2018, 9:01

art. 5a

decyzja uznająca za uchylającego się pozostaje w mocy
nie wydajesz kolejnej decyzji
kinior
Referent
Od: 17 mar 2017, 9:13
Zajmuję się: kadry

Napisano: 17 sty 2018, 10:05

W art. 5a jest napisane tylko, że nie wszczyna się postępowania jeśli jego sytuacja nie uległa zmianie albo jeśli nie zgłosił się na wywiad. Na wywiad się zgłosił, nie mogę stwierdzić, że jego sytuacja nie uległa zmianie, ponieważ nigdy wcześniej nie był na wywiadzie...
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 sty 2018, 12:43

Zgodnie z ustawą jeśli dłużnik odmówił zarejestrowania się w PUP wszczyna się postępowanie i wydaje decyzje jeśli nie płaci 50%. Nie ma w ustawie nic na temat tego ze jak odmówi zarejestrowania się w PUP a decyzja uznająca jest w mocy to nie wszczyna się postępowania.
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x