wydatek za CO - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 21 lut 2023, 12:07

Wybaczcie, że nadal ciągle temat, ale bym chciała to do końca zrozumieć.
Centralne ogrzewanie to jest zakup ciepła, a nie materiału/opału służącego do wytworzenia ciepła (węgiel, drewno, gaz). Jak ustalisz to co wyżej to będzie wiadomo, czy liczyć ryczałt, czy nie ;)
Rozumiem, że wydatek to opłata za energię cieplną. Jeżeli zarządca stwierdzi, że to jest koszt ciepła dostarczanego do mieszkania, a nie zakup paliwa do pieca, to traktuję to jako wydatek tak?
Maxima pisze:
16 lut 2023, 10:44
Alalala pisze:A jak jest kamienica z kilkoma mieszkaniami i jeden piec CO na te wszystkie lokale to normalnie liczę wydatek za CO?
Nadal ryczałt. Nie sądzę aby właściciel wystawiał faktury za CO. Na ogół ma miejsce polubowne dogadanie się co do kwoty.
Przeczytałam jeszcze raz ustawę i nie widzę nigdzie wymogu przedstawienia faktur. Jest tylko, że zarządca potwierdza wydatki, a organ może wezwać do przedstawienia dodatkowych dokumentów w celu weryfikacji - mogą to więc być oświadczenia.

Więc czym różni się pozycja "centralne ogrzewanie" na liście wydatków od prywatnego zarządcy od "centralnego ogrzewania" na wydruku ze spółdzielni? Bo tam chyba nie ma wątpliwości, że to koszt zakupu ciepła.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 21 lut 2023, 13:41

Tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie - Wyrok Sądu Administracyjnego w Białymstoku z dnia 17 stycznia 2019 IISA/Bk522/18
tarzan123
Stażysta
Od: 11 lip 2017, 8:47
Zajmuję się: referent

Napisano: 21 lut 2023, 15:22

art. 6 ust. 7
Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą
energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu
przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym,
osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału
stanowiący część dodatku mieszkaniowego.

To jak jest wspólna kotłownia w bloku czy kamienicy na wszystkie lokale i wszyscy mają podłączenie no to jest to zewnętrzne źródło znajdujące się poza lokalem. Tu więc chyba nie ryczałt a wydatek za dostarczenie energii cieplnej.
To chyba w przypadku domów jednorodzinnych albo gdzie ktoś ma piec w lokalu i sam kupuje opał będzie ryczałt wtedy, albo gdy ktoś w ogóle CO nie ma.
Czy źle myślę?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 22 lut 2023, 9:13

Ja myślę podobnie ale koleżanka wcześniej przyjmowała tylko CO z zewnętrznego źródła, tj. sieci lokalnej albo miejskiej. Ustawa o dodatkach mieszkaniowych nie okresla tego jasno i na chłopski rozum kotłownia wspólna dla wszystkich lokatorów, którzy wynajmują mieszkania przyjmujemy CO do wydatków. A w przypadku właściciela mieszkającego w jednym z lokali, który sam opala wszystkie mieszkania, to co - liczymy ryczałt?
tarzan123
Stażysta

Napisano: 22 lut 2023, 10:12

wyrok WSA w łodzi z 15.11.2017 r., III SA/Łd 912/17
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lut 2023, 15:44

Maxima pisze:wyrok WSA w łodzi z 15.11.2017 r., III SA/Łd 912/17
Ups to mam dobrze! Dziękuję za ten wyrok!
tarzan123
Stażysta

Napisano: 23 lut 2023, 16:17

Najprościej rozwiać wątpliwości można w ten sposób:
Jeśli wnioskodawca sam kupuje opał (gaz, prąd, drewno - no węgla pewnie nie bo to luksus :lol: ) to wtedy liczycie ryczałt za brak.
Jeśli wnioskodawca opłaca gdzieś (spółdzielnia komunalka SEC czy też właściciel budynku) za centralne ogrzewanie to przyjmujecie te wydatki i ryczałtu nie liczycie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2023, 13:34

Czyli energia cieplna to nie gaz przewodowy ? ah tyle razy temat wałkowany a ja mam wątpliwość bo moja poprzedniczka uwzględniała c.o. i c.w.u. w przypadku osób posiadających piecyk gazowy dwufazowy c.o. i cw.u. zarządca potwierdza wniosek gdzie jest właśnie c.o. i c.w.u zazanczone , a instalacja gazu brak. Są to mieszkania socjalne.

znalazłam Wyrok Sądu Najwyższegoz dnia 19 września 2019 r.I NSK 81/18, jakbyście się do niego odnieśli ?
aspirant260612
Stażysta
Od: 26 sty 2023, 14:17
Zajmuję się: DM,KDR, STYPEDNIA, REFUNDACJA VAT, ŹRÓDŁA CIEPŁA,

Napisano: 19 cze 2023, 13:47

TEZA aktualna
Z definicji pojęcia "energia" zawartej w art. 3 pkt 1 p.e. wynika, że przez to pojęcie trzeba rozumieć "energię wytworzoną w dowolnej postaci", a z art. 3 pkt 2 p.e., że "ciepło" to "energia cieplna w wodzie gorącej, parze lub w innych nośnikach", co oznacza, że art. 4 ust. 2 p.e. obejmuje również energię cieplną i znajduje zastosowanie do przedsiębiorstw energetycznych zajmujących się przesyłaniem lub dystrybucją energii cieplnej.

TEZA aktualna
Z literalnej i ścisłej wykładni art. 4 ust. 1 p.e. wynika wyraźnie, że przedsiębiorstwo ma jedynie dbać o zapewnienie nieprzerwanych dostaw ciepła odbiorcom (o "utrzymywanie zdolności urządzeń, instalacji i sieci do realizacji zaopatrzenia w energię w sposób ciągły i niezawodny"). Przepis nic nie mówi natomiast o konieczności rozbudowy sieci o dodatkowe urządzenia czy instalacje (np. układy pomiarowo-rozliczeniowe) na potrzeby ewentualnego przyłączenia nowego wytwórcy ciepła.
aspirant260612
Stażysta

Napisano: 19 cze 2023, 13:47

Art. 4. pr. energ.

Obowiązek utrzymywania zdolności urządzeń, instalacji i sieci do realizacji zaopatrzenia w paliwa lub energię

2.
Przedsiębiorstwo energetyczne zajmujące się przesyłaniem lub dystrybucją paliw gazowych lub energii jest obowiązane zapewnić wszystkim odbiorcom oraz przedsiębiorstwom zajmującym się sprzedażą paliw gazowych lub energii, na zasadzie równoprawnego traktowania, świadczenie usług przesyłania lub dystrybucji paliw gazowych lub energii, na zasadach i w zakresie określonym w ustawie; świadczenie usług przesyłania lub dystrybucji tych paliw lub energii odbywa się na podstawie umowy o świadczenie tych usług.
aspirant260612
Stażysta

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x