wydatki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 maja 2022, 10:42

proszę o pomoc, co zrobić w sytuacji kiedy wnioskodawca ma podbity wydatek za nieczystości stałe na 3 osoby, poniewaz faktycznie mieszkają pod jednym adresem, lecz syn prowadzi osobne gospodarstwo i nie jest podawany do składu rodziny we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego - (potwierdzony fakt!).
czy wydatki w/w powinnam przeliczyć za 2 osoby, czy takie jakie podaje mi zarządca?, czyli za 3?
ope123
Stażysta
Od: 30 mar 2021, 20:28
Zajmuję się: DM.DE

Napisano: 10 maja 2022, 13:37

Zgodnie z art. 7 ust. 1b u.d.m., na żądanie wnioskodawcy zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny potwierdza podpisem prawdziwość informacji we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego, o których mowa w ust. 1c pkt 2-5 oraz 7 i 9.
W regulacjach u.d.m. nie ma przepisów szczegółowych umożliwiających kwestionowanie przez organ właściwy w sprawie dodatków mieszkaniowych informacji we wniosku o dodatek mieszkaniowy potwierdzonych przez zarządcę.
A skoro nie ma takich przepisów to w mojej opinii przyjmujemy do wyliczenia wydatki takie jak podaje zarządca
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 maja 2022, 8:01

Nie mamy prawa samemu przeliczac wydatków ( z wyjątkiem przyrównania czynszu do gminnego). Musisz policzyć takie wydatki, jakie potwierdził zarządca.
Tak na marginesie, stosuje zasadę "jedności gospodarstwa w jednym lokalu mieszkalnym", jeśli nie mają podzielonych opłat na dwa gospodarstwa. Jeden czynsz - jedno gospodarstwo. Znalazłam wyrok z fajnym uzasadnieniem w tej sprawie. Wystrzegam się podziałów gospodarstw, ludzie nadużywają tego. Kto więcej zarabia, zaraz chciałby być wykluczony z gospodarstwa dom.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 11 maja 2022, 9:47

Maxima pisze:
11 maja 2022, 8:01
Nie mamy prawa samemu przeliczac wydatków ( z wyjątkiem przyrównania czynszu do gminnego). Musisz policzyć takie wydatki, jakie potwierdził zarządca.
Tak na marginesie, stosuje zasadę "jedności gospodarstwa w jednym lokalu mieszkalnym", jeśli nie mają podzielonych opłat na dwa gospodarstwa. Jeden czynsz - jedno gospodarstwo. Znalazłam wyrok z fajnym uzasadnieniem w tej sprawie. Wystrzegam się podziałów gospodarstw, ludzie nadużywają tego. Kto więcej zarabia, zaraz chciałby być wykluczony z gospodarstwa dom.
mogłabyś napisać...jaki to wyrok? przydałby mi się...bo ostatnio też miałam pogadankę o tym z wnioskodawcą :) ja rozumiem, że są różne sytuacje...ale właśnie...bez przesady :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 maja 2022, 10:00

I OSK 2561/12 NSA
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 12 maja 2022, 14:49

Znalazłam wyrok z fajnym uzasadnieniem w tej sprawie. Wystrzegam się podziałów gospodarstw, ludzie nadużywają tego. Kto więcej zarabia, zaraz chciałby być wykluczony z gospodarstwa dom.
brawo TY !
szukałem tego wyroku bo gdzieś mi przepadł w stercie różnego rodzaju plików :)
dzięki :!:
brodafix
Podinspektor

Napisano: 12 maja 2022, 15:04

brodafix pisze:
12 maja 2022, 14:49
Znalazłam wyrok z fajnym uzasadnieniem w tej sprawie. Wystrzegam się podziałów gospodarstw, ludzie nadużywają tego. Kto więcej zarabia, zaraz chciałby być wykluczony z gospodarstwa dom.
brawo TY !
szukałem tego wyroku bo gdzieś mi przepadł w stercie różnego rodzaju plików :)
dzięki :!:
nie widzę go...wersja płatna.....gdzie przeczytać?
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 12 maja 2022, 15:27

ni
e widzę go...wersja płatna.....gdzie przeczytać?
powinien być pod tym linkiem

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query

jak nie da rady przez linka to daj maila to Ci wyślę
brodafix
Podinspektor

Napisano: 13 maja 2022, 14:10

brodafix pisze:
12 maja 2022, 15:27
ni
e widzę go...wersja płatna.....gdzie przeczytać?
powinien być pod tym linkiem

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query

jak nie da rady przez linka to daj maila to Ci wyślę
dziękuję [email protected]
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny