Wydatki strukturalne OPS

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~Justyna

Wydatki strukturalne OPS

Post autor: ~Justyna »

Witam, będę robić po raz pierwszy sprawozdanie z wydatków strukturalnych w OPS, które kody występują w OPS-ach?
~michalina

Re: Wydatki strukturalne OPS

Post autor: ~michalina »

u mnie tj:
del.,szkol. asystent rodziny-obszar XI kod 71
del.,szkol. prac.socjalni-obszar X kod 65
del.,szkol. pozostali pracownicy-obszar XV kod 81
pokl z końcówką 9-obszar XI kod 71
~ula

Post autor: ~ula »

czy wynagrodzenie psychologa pracującego z dziećmi na świetlicy należy ując brutto czy brutto + skł. płatnika?
~Marzena

Post autor: ~Marzena »

Ja mam jeszcze Prace Społecznie Użyteczne obszar X kod 66
~kama:)

Post autor: ~kama:) »

Ja mam wynagrodzenie asystenta rodziny w kodzie 71
i ostatnio znalazlam artykul w rachunkowowsci budzetowej ze wynagrodzenie pracownikow socjalnych wraz z wszystkimi dodatkami powinno sie zaliczac do kodu 71
ZALICZACIE TE WYNAGRODZENIA PRACOWNIKOW SOCJLANYCH???
~Marzena

Post autor: ~Marzena »

nie, nie ma pracowników socjalnych a o Asystencie też pierwsze słyszę ...
~zzz

Post autor: ~zzz »

Też nie zaliczam, w ogóle to jeśli już to pod kod 71 w ogóle mi to nie pasuje.
~kama:)

Post autor: ~kama:) »

Czy do wydatków strukturalnych zalicza się wynagrodzenie pracowników socjalnych za pracę w terenie

Czy wydatki poniesione na wynagrodzenie pracowników socjalnych za pracę w terenie (z rodzinami) można zaliczyć do wydatków strukturalnych? Czy wydatki poniesione na premie, nagrody, trzynastki, dodatki specjalne (250,00 zł miesięcznie) również należy zaliczyć do wydatków strukturalnych? Jeżeli tak, to do jakiego kodu?

Tak, wydatki poniesione na wynagrodzenie pracowników socjalnych pracujących w terenie (tzw. streetworking) stanowią wydatki strukturalne, które należy ująć w obszarze XI. Poprawa integracji społecznej osób w niekorzystnej sytuacji życiowej, w kodzie 71. Ścieżki integracji i powrotu do zatrudnienia dla osób w gorszym położeniu; zwalczanie dyskryminacji w dostępie do rynku pracy i rozwoju kariery zawodowej oraz promowanie akceptacji dla różnorodności w miejscu pracy.

Zgodnie z „Wytycznymi w zakresie kwalifikowania wydatków w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki”, do wydatków strukturalnych zalicza się wszystkie składniki wynagrodzenia, w szczególności wynagrodzenie brutto, składki pracodawcy na ubezpieczenia społeczne, składki na Fundusz Pracy oraz odpisy na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Wydatkami kwalifikowalnymi w przypadku wynagrodzenia personelu mogą być również nagrody lub premie, jeśli są spełnione następujące warunki:

● nagrody/premie zostały przewidziane w regulaminie pracy lub regulaminie wynagradzania danej jednostki,

● potencjalnie obejmują wszystkich pracowników danej jednostki.

Wydatkami kwalifikowalnymi związanymi z wynagrodzeniem personelu mogą być również dodatki do wynagrodzeń, jeśli zostały przyznane zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi oraz regulaminem pracy lub regulaminem wynagradzania danej jednostki.

W ramach wynagrodzenia powinny być ujęte wszystkie składniki wynagrodzenia wraz z dodatkami, nagrodami (np. nagrodami kwartalnymi), premiami, trzynastkami, jeśli wynikają z regulaminu wynagradzania, a także godzinami ponadwymiarowymi (jeśli działania wykonywane w ramach godzin ponadwymiarowych odpowiadają podstawowej funkcji, którą pracownik wykonuje).
~wiknat

Post autor: ~wiknat »

dzisiaj potwierdzone w Ministerstwie WS dla OPS:

\"9\" POKL KOD 71 OBSZAR XI
tylko - wynagrodzenia asystentów rodziny z pochodnymi KOD 71 OBSZAR XI
szkolenia +delegacje administracja KOD 81 OBSZAR XV
szkolenia + delegacja prac.socjalni KOD 65 OBSZAR X
prace społecznie użyteczne (bez kwoty refundacji z UP) KOD X OBSZAR 66
~kn

Post autor: ~kn »