wydatki w przypadku podnajmu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 31 sie 2015, 13:00

Proszę o pomoc.
Mam wniosek z tytułem podnajmu od osoby fizycznej. Umowa jest na 225 zł, jednakże mieszkanie należy do spółdzielni i tam są opłaty na 348,75 zł. Zaznaczę, że w umowie jest napisane, że oprócz kwoty za wynajem tj. 225 zł najemca ponosi wszelkie inne koszty za eksploatację mieszkania, czyli również do spółdzielni. Moje pytanie jest takie czy jako wydatki powinnam wziąć kwotę tylko z umowy czy zsumować i porównać do gminnej? Na ostatnim szkoleniu powiedziano mi że tylko kwotę z umowy ale ja mam mieszane uczucia bo przecież w spółdzielni też ma wydatki które są brane pod uwagę.
Sprawa jest pilna więc proszę o rady albo jakieś orzeczenie w tej sprawie
+-+

Napisano: 01 wrz 2015, 8:24

Ja też mam mieszane uczucia. Z jednej strony nie zgadzam się z poglądem że tylko kwoty z umowy. Jak na razie głoszę pogląd, że owszem, na podstawie umowy, jednak wszystkie kwoty z niej wynikające, oczywiście odpowiednio potraktowane (chyba wiadomo jak).

Jednak z drugiej strony są wątpliwości w zakresie ogólnym, powiedzmy społeczno-politycznym. Jak wiadomo dodatki były pomyślane jako wsparcie zarządców (właścicieli) zagrożonych opieszałością użytkowników mieszkań. W przypadku podnajmu czy wynajmu za kwotę wyższą niż potrzebna zarządcy (administratorowi) zachodzi wątpliwość komu to służy i czy społeczne środki są we właściwy sposób wykorzystywane.
Ciekawe co na to społeczność forum.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x