Witam
jeszcze raz dziękuje za pomoc i porady. Jesteście nieocenione...
Przeraża mnie jednak to, że nie robimy tego na koniec roku tylko teraz we wrześniu ... Poukładałam sobie w głowie już to co będę musiała zrobić, nie obawiam się pisania regulaminów, statutu itp. Bardziej zastanawiam się nad rozgryzieniem kwestii kadr, płac i administracji ( księgowa) oraz tego, ze OPS i ŚDS są w jedym budynku , a pomieszczenia i ich korzystanie się ze sobą zazębiają. Zastanawiam się nad Art. 10a. USTAWA z dnia 25 czerwca 2015 r.o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz niektórych innych ustaw[1]) :Gmina może zapewnić wspólną obsługę, w szczególności administracyjną, finansową i organizacyjną:
1) jednostkom organizacyjnym gminy zaliczanym do sektora finansów publicznych,
2) gminnym instytucjom kultury,
3) innym zaliczanym do sektora finansów publicznych gminnym osobom prawnym utworzonym na podstawie odrębnych ustaw w celu wykonywania zadań publicznych, z wyłączeniem przedsiębiorstw, instytutów badawczych, banków i spółek prawa handlowego
– zwanym dalej „jednostkami obsługiwanymi”.
Art. 10b. 1. Wspólną obsługę mogą prowadzić urząd gminy, inna jednostka organizacyjna gminy, jednostka organizacyjna związku międzygminnego albo jednostka organizacyjna związku powiatowo-gminnego, zwane dalej „jednostkami obsługującymi”.
Zastanawiam się w kontekście tego, czy OPS mógłby na podstawie ww. przepisów prowadzić administracje w tym księgowość SDS, jako odrębnej jednostki... w ramach oszczdnosci...
Poza tym aktualnie nie ma koordynatora SDS, kierownik OPS ma zarząd sds w zakresie czynności. Wiem, ze wymagany jest konkurs, ale kierownik ops odchodzi bo byl zatrudniony na zstepstwo ... Dywaguje wiec czy i w tym przypadku nie moglyby znaleyc zastosowanie art. 23 par. 1 KP. Oj dużo tego...