wydzielenie ŚDS jako odrębnej jednostki ze struktur OPS

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
ODPOWIEDZ
hiszpanka73

wydzielenie ŚDS jako odrębnej jednostki ze struktur OPS

Post autor: hiszpanka73 »

U nas zgodnie z zarządzeniem wojewody nastąpiło wydzielenie ŚDS ze struktury OPS. Mamy już uchwałę Rady Gminy, ale co dalej ? Proszę o podpowiedzi osób, które to już przeszły. Rozumiem, ze musimy wyodrębnić osobny regulamin, wystąpić o NIP , REGON...
- Jednak co z pracownikowi dotychczas zatrudnionymi przez OPS , a którzy pracowali na ŚDS? Rozwiązanie umów ? zawarcie nowych ...?
- Czy gmina musi ogłosić konkurs na stanowisko kierownika ŚDS?
- co zrobiliście z budżetem, dotychczas ŚDS był u nas jako ośrodek wsparcia w budżecie ośrodka.
- jak wyodrębnialiście majątek ŚDS, pomieszczenia - protokołami?

Za każda radę będę b. wdzięczna. Mam trochę wzorów pism, przepisów i wzorów decyzji więc mogę się podzielić... :)
Z góry dziękuje... Przeraża mnie to, ze mamy ruszyć z tym od teraz czyli od września...
dorota2222

Re: wydzielenie ŚDS jako odrębnej jednostki ze struktur OPS

Post autor: dorota2222 »

Witam koleżankę.
Po pierwsze jest od czerwca 2015r jest zmiana w ustawie o samorządzie gminnym, w która mówi o możliwościowi łączenia jednostek organizacyjnych gminy w zespół administracyjno - ekonomiczny. W skład zespołu może też wchodzić śds.
Jeśli chodzi o utworzenie samodzielnej jednostki to:
1. pracownicy mogą przejść do nowej jednostki na podstawie art. 21/1 kp.
2. nowa jednostka musi posiadać statut. Występuje się o NIP, REGON
3. następnie tworzy się regulamin organizacyjny, schemat organizacyjny, regulamin domu, regulamin wynagradzania.
4. Należy pamiętać o ZUS-ie, podpisie kwalifikowanym.
5. znam przypadki ogłaszania konkursu na kierownika i należy pamiętać o głównym księgowym (to są stanowiska urzędnicze).
6 Moim zdaniem nie ma możliwości awansu wewnętrznego kierownika, księgowej bo jest tworzona nowa jednostka, oddzielna.
7. Wcześniej inwentaryzacja z mienia, następnie majątek przekazywany protokołami. Pod uchwalą powołującą jest protokół z mienia.
8 Kierownik ma przekazany zarząd trwały nad budynkiem, w których pomieszczeniach będzie mieścić się śds.
Wiele sds-ów już to przeszło więc życzę powodzenia, Dasz radę. Pozdrawiam.
hiszpanka73

Bardzo dziękuje za wyczerpująca i dokładna poradę :) Pozwolę sobie pytać na bieżąco... :) korzystając z Twojego doświadczenia i wiedzy... Zastanawiam się nad tym zespołem administracyjno- ekonomicznym, musze przewartować ustawę o samorządzie gminnym. Pozdrawiam i dzięki :)
Mack.

Post autor: Mack. »

Witaj :) ja jestem po takim procesie 2,5 roku temu :) u nas było tak:
- osobne regulaminy, NIP i Regon oczywiście swój, do tego rejestracja w ZUS, GUS, statut u nas byl od razu dołączony do uchwały powołującej
- przejęcie pracowników z art. 23 1 KP
- u nas nie było konkursu, dotychczasowy kierownik został dyrektorem
- przy uchwale budżetowej została po prostu zmieniona nazwa dysponenta z OPS na ŚDS, wysokość dotacji została ustalona jak co roku
- mienie ŚDS koniecznie protokołami, u nas był nakaz w zarządzeniu prezydenta zrobienia inwentaryzacji na ostatni dzień roku obrotowego,
- dodatkowo protokołem przekazano akta pracowników, a potem na piśmie trzynastki za rok poprzedzający wydzielenie
- budynki w moim mieście nie są własnością danej jednostki - porozumienie o użytkowaniu zostało po prostu rozwiązane z OPSem, a zawarte z ŚDSiem
służę dalszą pomocą, łatwo nie było u mnie ale jakoś daliśmy radę, chętnie nawiążę dalsze kontakty z Wami
hiszpanka73

Witam
jeszcze raz dziękuje za pomoc i porady. Jesteście nieocenione... :)
Przeraża mnie jednak to, że nie robimy tego na koniec roku tylko teraz we wrześniu ... Poukładałam sobie w głowie już to co będę musiała zrobić, nie obawiam się pisania regulaminów, statutu itp. Bardziej zastanawiam się nad rozgryzieniem kwestii kadr, płac i administracji ( księgowa) oraz tego, ze OPS i ŚDS są w jedym budynku , a pomieszczenia i ich korzystanie się ze sobą zazębiają. Zastanawiam się nad Art. 10a. USTAWA z dnia 25 czerwca 2015 r.o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz niektórych innych ustaw[1]) :Gmina może zapewnić wspólną obsługę, w szczególności administracyjną, finansową i organizacyjną:

1) jednostkom organizacyjnym gminy zaliczanym do sektora finansów publicznych,

2) gminnym instytucjom kultury,

3) innym zaliczanym do sektora finansów publicznych gminnym osobom prawnym utworzonym na podstawie odrębnych ustaw w celu wykonywania zadań publicznych, z wyłączeniem przedsiębiorstw, instytutów badawczych, banków i spółek prawa handlowego

– zwanym dalej „jednostkami obsługiwanymi”.

Art. 10b. 1. Wspólną obsługę mogą prowadzić urząd gminy, inna jednostka organizacyjna gminy, jednostka organizacyjna związku międzygminnego albo jednostka organizacyjna związku powiatowo-gminnego, zwane dalej „jednostkami obsługującymi”.
Zastanawiam się w kontekście tego, czy OPS mógłby na podstawie ww. przepisów prowadzić administracje w tym księgowość SDS, jako odrębnej jednostki... w ramach oszczdnosci...

Poza tym aktualnie nie ma koordynatora SDS, kierownik OPS ma zarząd sds w zakresie czynności. Wiem, ze wymagany jest konkurs, ale kierownik ops odchodzi bo byl zatrudniony na zstepstwo ... Dywaguje wiec czy i w tym przypadku nie moglyby znaleyc zastosowanie art. 23 par. 1 KP. Oj dużo tego...
Mack.

Post autor: Mack. »

Hiszpanko :) w świetle podanej przez Ciebie ustawy w mojej ocenie mógłby OPS prowadzić księgowość i kadry, jak to przeprowadzić "technicznie" - chyba musi być uchwała rady gminy do tego, na pewno jakieś porozumienie/inny dokument opisujący, kto jak komu i gdzie ;)

co do kierownika OPS, który ma zarząd nad ŚDS - dziwne dla mnie ;) wg mnie musi być kierownik/dyrektor ŚDS wybrany, bo to jednak jest osobna jednostka budżetowa już.
ODPOWIEDZ