Witam! Byłam dzisiaj w Mopsie i chociaż pani sądziła nadal że mi się nie należy ZDO to złożyłam wniosek. Teraz czekam na decyzję jak będzie negatywna to się będę odwoływać do SKO. Jeszcze raz Dziękuje Wszystkim za Pomoc! Basia
Nie ubiegałas się o orzeczenie po wygaśnięciu poprzedniego, nie masz prawa do zdo za okres w którym nie toczyła się sprawa o orzeczenie. Tak samo nie miałabyś świadczenia pielęgnacyjnego za okres w którym nie ubiegałas się o kolejne orzeczenie. Podstawa prawna - proszę bardzo - art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych stosowany jak najbardziej do spraw o zdo.
Nikt nie zabraniał ci się o orzeczenie ubiegać.
To może poznaj się na przepisach prawnych, to będziesz wiedziała dlaczego ci nie przysługuje, a nie bredzisz ze wszystko ci się na pewno należy tylko wredni urzędnicy nie chcą ci przyznać.
Kolejny oszołom
no i zgodnie z art 24 ust. 2a (u. Ś.R) jak i z art. 6 ust. 3 ( u.u.w.z dla opiek.) ZDO przysługuję od dnia złożenia wniosku na komisję o orzekaniu o niepełnosprawności o ile nie mineły 3 miesiące od daty wydania orzeczenia i złozenia wniosku w mopsie, a za okres od daty końca poprzedniego orzeczenia do daty złożenia wniosku o nowe orzeczenie ZDO nie przysługuję, więc gdzie problem????