Wygasło mi orzeczenie z mocy prawa,a teraz mi niechcą go prz - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 30 lip 2014, 8:43

irydon pisze:Oczywiście, że na bieżące wypłaty ZDO przysługuje> Należy odpowiedzieć sobie na pytanie Czy spełnia: Art. 2 ust. 1 - tak/decyzja wygasła z dniem 1 lipca 2013/, czy czy spełnia treść art. 2 ust. 2 pkt 2 - tak ./ Matka ma znaczny stopień niepełnosprawności, wnioskodawczyni opiekuje się matką/. Czy spełnia treść art. 5 ust. 1 - tak złożyła w terminie wniosek. Innych warunków w stosunku do wnioskodawcy ustawa ZDO nie wymaga. Przerwa w orzeczeniu mogłaby mieć wpływ co najwyżej na wyrównanie świadczenia, bo w tym okresie osoba nie posiadała orzeczenia /nie była osobą niepełnosprawną formalnie/ i za ten okres świadczenie nie powinno być wypłacone
tak, ja też bym przyznała na bieżąco na podstawie nowego orzeczenia, tylko cała dyskusja jest o tym, że za okres nie posiadania orzeczenia też się należy i pod tym kątem moja wypowiedź
Kati@

Napisano: 30 lip 2014, 9:30

Na bieżąco oczywiście że się należy, Wardach na szkoleniu poruszał identyczny przykład.
oliwia1234

Napisano: 30 lip 2014, 9:34

Uważam, że jeżeli w tym konkretnym przypadku była przerwa w orzeczeniu ale w tym orzeczeniu z czerwca 2014 r. ustalono, że znaczny stopień niepełnosprawności datuje się np. od 2010 r. czyli mamy "kontynuację" niepełnosprawności to biorąc pod uwagę to co napisałem poprzednio przyznałbym świadczenie od 15 maja , natomiast jeżeli niepełnosprawność /znaczny stopień/ byłaby ustalona od 24 czerwca 2014 r. to bym przyznał od tej daty.
irydon

Napisano: 30 lip 2014, 9:43

nie ośmieszaj się Irydion bo bzdury wypisujesz ze az miło
kalinkaa

Napisano: 30 lip 2014, 9:45

irydon pisze:Uważam, że jeżeli w tym konkretnym przypadku była przerwa w orzeczeniu ale w tym orzeczeniu z czerwca 2014 r. ustalono, że znaczny stopień niepełnosprawności datuje się np. od 2010 r. czyli mamy "kontynuację" niepełnosprawności to biorąc pod uwagę to co napisałem poprzednio przyznałbym świadczenie od 15 maja , natomiast jeżeli niepełnosprawność /znaczny stopień/ byłaby ustalona od 24 czerwca 2014 r. to bym przyznał od tej daty.
niestety to nie przejdzie, przyznajemy świadczenie, nieraz do tyłu ale cofamy tylko do złożenia wniosku na komisję a nie od kiedy powstała niepełnosprawność
Kati@

Napisano: 30 lip 2014, 10:06

Oliwia1234 Dzięki. Katia@ mnie się właśnie rozchodzi o to czy przysługuje mi bieżące ZDO.
Basia66

Napisano: 28 sie 2014, 12:19

Ile czasu trzeba czekać na wydanie decyzji o ZDO? Bo ja już czekam miesiąc
Basia66

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x