Wygasło mi orzeczenie z mocy prawa,a teraz mi niechcą go prz - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 29 lip 2014, 14:34

Kalinkaa! Wypraszam sobie ja nie jestem żadnym oszołomen! Upominam się poprostu tylko o swoje prawa do przywrócenia mi ZDO
Basia66

Napisano: 29 lip 2014, 15:50

Nie masz prawa do zdo za okres kiedy nie toczyło się postepowanie o orzeczenie o niepełnosprawności, tak samo jak nie miałbys prawa do świadczenia pielęgnacyjnego za ten okres.
Nie raczysz zapoznać się z przepisami, nie interesuje cie uzasadnienie które z pewności przedstawił ci osrodek pomocy społecznej, tylko bredzisz ze ci się wszystko należy. Trzeba się było ubiegać o orzeczenie to by ci się "należało".
I dlatego jesteś oszołomem
kalinkaa

Napisano: 29 lip 2014, 16:21

Kalinkaa oszołomem to jesteś ty i tobie podobne! Które tak szastają terminami prawnymi,a same tak do końca tego prawa nie znają!!
Basia66

Napisano: 29 lip 2014, 18:58

Kod: Zaznacz cały
Według Art. 3. ustawy z dnia 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r., Nr 139, poz. 992, z późn. zm.), który brzmi: Ilekroć w ustawie jest mowa o: ust. 15. pełnoletniej osobie niepełnosprawnej — oznacza to osobę pełnoletnią, legitymującą się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, a także osobę, która ukończyła 75 lat.

99 ,9 % pracowników świadczeń rodzinnych pewnie nie zna tego artykułu, ale mniejsza o to.

Jeśli organ Ci odmówi odwołuj się do SKO, przytocz jeszcze z wyroku TK o pułapce prawnej itd.
kun

Napisano: 29 lip 2014, 19:11

a jak to się ma to tej sprawy???? nijak ZZDO nie przysługuje , do SZO nie spełnia warunkow
Alicja 2

Napisano: 29 lip 2014, 20:49

Dzięki Kun! Alicja2 a tak to się ma że teraz to sobie mogę tym orzeczeniem tyłek podetrzeć! Mama ma 76lat ma problemy z kręgosłupem i nie może chodzić ma znaczny stopień niepełnosprawności i wymaga stałej opieki. Ale kogo to obchodzi! Jakaś menda mi jeszcze tu naubliżała od oszołomów! No ale ciul jej w plecy! Może ona też tego doczeka!
Basia66

Napisano: 30 lip 2014, 7:36

nie dziękuj Kunowi bo podał ci zapis, który pasuje do tej sprawy jak pięść do oka
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2014, 7:55

Basiu nikt Ci nie da jak ewidentnie się nie należy, zobacz jak to wygląda,
Ustawa z dnia 4.04.2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
Art. 2.
2. Zasiłek dla opiekuna przysługuje:
1) za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. nr 139, poz. 992, z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.;
a to są warunki tej ustawy
17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
... jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Kati@

Napisano: 30 lip 2014, 8:22

oszołomowi nie przetłumaczy, bo przecież jemu się wszystko "należy"
kalinkaa

Napisano: 30 lip 2014, 8:34

Oczywiście, że na bieżące wypłaty ZDO przysługuje> Należy odpowiedzieć sobie na pytanie Czy spełnia: Art. 2 ust. 1 - tak/decyzja wygasła z dniem 1 lipca 2013/, czy czy spełnia treść art. 2 ust. 2 pkt 2 - tak ./ Matka ma znaczny stopień niepełnosprawności, wnioskodawczyni opiekuje się matką/. Czy spełnia treść art. 5 ust. 1 - tak złożyła w terminie wniosek. Innych warunków w stosunku do wnioskodawcy ustawa ZDO nie wymaga. Przerwa w orzeczeniu mogłaby mieć wpływ co najwyżej na wyrównanie świadczenia, bo w tym okresie osoba nie posiadała orzeczenia /nie była osobą niepełnosprawną formalnie/ i za ten okres świadczenie nie powinno być wypłacone
irydon

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x