Kobieta miała przyznany dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny od marca 2017 do sierpnia 2017. Od końca czerwca kobieta nie ma tytułu prawnego do lokalu, o czym powiadomił nas zarządca , ale juz po wypłacie ostatniego dodatku w sierpniu. Tak wiec od lipca kobiecie dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny nie przysługuje. Jakie powinnam wydac decyzje. Od lipca powinna zwrócić pieniądze. Prosze o podpowiedz, moze ktoś miał taki przypadek. Powinnam wygasić , zmienic czy uchylic decyzję , co potem z energetykiem -n jaka decyzja i jak ządać zwrotu?
Póki wnioskodawca nie zwolni mieszkania, nie umożliwi korzystanie osobo trzecim, to jak rozumiem nadal jest obowiązany płacić za jego utrzymanie. W takiej sytuacji nie mogę uznać, że dopłata, czyli dodatek, jest bezprzedmiotowy.
Jeśli właścicielowi czy zarządcy ciągle przydają się nasze pieniądze z dodatku, to nie mogę uznać, że dodatek wygasł. Skoro nie wygasł, to nie można stwierdzić jego wygaśnięcia zgodnie z przepisem Kpa.
W sumie decyzja i dodatek mieszkaniowy zostają i muszą zostać. Urzędnik nie ma podstawy prawnej na zabranie dodatku, nawet gdy teraz brak tytułu prawnego.
Z dodatkiem energetycznym jest podobnie, a nawet jeszcze bardziej. Jeszcze bardziej podstawy prawnej na zabranie dodatku. Jeśli jednak nie korzysta z energii, nie musi już płacić i nie ma ważnej umowy, to mogę zastanowić się.